Αρσάκεια Ιωαννίνων
Την Τετάρτη 11 Μαΐου 2016 οι μαθητές τής Α΄ τάξης τού Γ΄Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού επισκέφθηκαν το Παιδικό Μουσείο, στην Πλάκα, όπου παρακολούθησαν δύο διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Συγκεκριμένα, οι μαθητές τής Α΄1 τάξης παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: «Η Αθήνα τότε και τώρα». Με τη βοήθεια μιας προσωπικής μαρτυρίας, μιας παλιάς ιστορίας και ενός μύθου τα παιδιά ανακάλυψαν την ιστορία τής Αθήνας. Μέσα από διαδραστικά παιχνίδια και αντικείμενα από τις συλλογές τού μουσείου συνέλεξαν στοιχεία για την καθημερινή ζωή των κατοίκων τής Αθήνας στα μέσα τού 20ού αιώνα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας χρηστικά αντικείμενα τής παλιάς κουζίνας έπλασαν, έψησαν και γεύτηκαν τα δικά τους νόστιμα, μυρωδάτα μπισκότα.
Οι μαθητές των Α΄2 και Α΄3 τάξεων παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: «Ένα παραμύθι με πολλά ταλέντα». Τα παιδιά συμμετείχαν σε βιωματικές δράσεις με στόχο την καλλιέργεια τού σεβασμού στη διαφορετικότητα και την ενίσχυση τής αυτοεκτίμησής τους. Αρχικά, χωρίστηκαν σε ομάδες όπου το κάθε παιδί παρουσίασε το ταλέντο του (μουσική, μαθηματικά, μπαλέτο...). Στη συνέχεια, όλα μαζί δημιούργησαν ένα κολλάζ με πρωτότυπα υλικά που παρουσίαζε τα θετικά χαρακτηριστικά των μελών τής κάθε ομάδας.
Τέλος, σε μια παράσταση κουκλοθεάτρου ζωντάνεψαν οι ήρωες ενός παραμυθιού, οι οποίοι είχαν ξεχωριστά ταλέντα. Τα παιδιά έγιναν για λίγο ηθοποιοί και ξεδίπλωσαν μέσα από τα λόγια των ηρώων τα ταλέντα τους.