Αρσάκεια Ιωαννίνων
Το διαθεματικό-πολιτιστικό πρόγραμμα που εκπόνησαν με θέμα “Το σχολείο ταξιδεύει στον χρόνο” παρουσίασαν οι μαθητές τής Α´ τάξης τού Γ´ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού την Τρίτη 24 Μαΐου 2016. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο θέατρο των Σχολείων. Κριτήριο για την επιλογή τού συγκεκριμένου θέματος ήταν ο εορτασμός των 180 χρόνων από την ίδρυση τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, καθώς και η προσφορά των Αρσακείων Σχολείων στην ελληνική εκπαίδευση.
Σκοπός τού διαθεματικού προγράμματος ήταν οι μαθητές τής Α´ τάξης, τελειώνοντας τον πρώτο χρόνο των σπουδών τους στο δημοτικό σχολείο να μάθουν την ιστορία τού Σχολείου τους, να έρθουν σε επαφή με τις διαχρονικές αξίες που αυτό καλλιεργεί και να τις ενστερνιστούν, αλλά και να κάνουν ένα ταξίδι στον χρόνο, να γνωρίσουν το παλιό σχολειό, τα παλιά αναγνωστικά, τους ήρωές τους και την εξέλιξη τής εκπαίδευσης μέχρι σήμερα. Επίσης να εργαστούν ομαδοσυνεργατικά και να εκφραστούν δημιουργικά.
Στο πλαίσιο τής υλοποίησης του προγράμματος τα παιδιά συμμετείχαν σε ποικίλες δραστηριότητες:
• Επισκέφθηκαν το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, όπου παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων στην παλιά εποχή.
• Διάβασαν κάποια από τα παλιά αναγνωστικά, γνώρισαν τους ήρωες και βρήκαν ομοιότητες και διαφορές με τους ήρωες των σημερινών βιβλίων.
• "Γνώρισαν” την Αντιγόνη Μεταξά, τη γνωστή “θεία Λένα”, που υπήρξε μαθήτρια τού Αρσακείου, διαβάζοντας τα παραμύθια της, τις ιστορίες και τα τραγούδια της.
• Επεξεργάστηκαν τα λογοτεχνικά βιβλία: “Όχι κυρία”, “Το παλιό σχολειό”, “Το σχολείο φοβάται τον Νικόλα”, “Ταξίδι στη χώρα χωρίς σχολεία”.
• Συμπλήρωσαν φυλλάδιο δραστηριοτήτων σχετικό με το βιβλίο “Το σχολείο φοβάται τον Νικόλα”.
• Μελέτησαν το επετειακό φυλλάδιο τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.
• Επισκέφθηκαν τη βιβλιοθήκη, παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Τα ζώα και τα πτηνά” στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και έκαναν πειράματα στο εργαστήριο Φυσικής με τη βοήθεια της κ. Μ. Γιαννοπούλου.
• Φιλοτέχνησαν ατομικές και ομαδικές εικαστικές δημιουργίες.
Την ημέρα τής εκδήλωσης οι μαθητές παρουσίασαν το “ταξίδι” τους αυτό μέσα από το θεατρικό δρώμενο με τίτλο “Μια σάκα με αναμνήσεις”, που πλαισιώθηκε με γυμναστικές επιδείξεις, παραδοσιακούς χορούς, καθώς και υπέροχα τραγούδια.
Στο τέλος τής εκδήλωσης οι γονείς είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην έκθεση εργασιών και εικαστικών δημιουργιών και να θαυμάσουν τα έργα των μαθητών.
Για την εκδήλωση εργάστηκαν οι δασκάλες τής Α´ τάξης κ. Ν. Φιλιππίδη, Ν. Καρανάτσιου, Α. Γιαννάκη, οι καθηγήτριες Φυσικής Αγωγής κ. Β. Ανδρακάκου και Β. Βρεττάκου, η καθηγήτρια Μουσικής κ. Β. Παπαγιαννοπούλου, η καθηγήτρια Εικαστικών κ. Ε. Παπαδημητρίου, καθώς και οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων. Τη γενική επιμέλεια καθώς και τον συντονισμό τού προγράμματος είχε η Διευθύντρια τού Γ´ Αρσακείου Δημοτικού κ. Στυλιανή Μέλλιου-Κοτρωνιά.