Αρσάκεια Ιωαννίνων
Την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018 οι μαθητές τής Ε΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού επισκέφθηκαν το Μουσείο Ηρακλειδών, όπου ξεναγήθηκαν στην έκθεση με θέμα «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία», η οποία περιελάμβανε εκθέματα από το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας τής Κίνας, στο Πεκίνο.
Η έκθεση, με αξιοθαύμαστα επιτεύγματα τού κινεζικού πολιτισμού, ήταν χωρισμένη σε τέσσερεις θεματικές ενότητες: αστρονομία, μέτρηση χρόνου, ναυσιπλοΐα και προσανατολισμός. Ο αστρολάβος, το ηλιακό ρολόι, η κλεψύδρα νούφαρο, πλοία και πυξίδες είναι μερικές μόνο από τις εφευρέσεις που γνώρισαν τα παιδιά. Γνώρισαν επίσης τον σεισμογράφο με το αναρτημένο εκκρεμές, το οδόμετρο καθώς και διάφορα αγροτικά εργαλεία, ενώ παρακολούθησαν τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζεται το χαρτί.
Στη συνέχεια, μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κινεζικός άβακας και αριθμητικοί υπολογισμοί», οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με την κινεζική αντίληψη για την ανάπτυξη των μαθηματικών. Εκεί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν βιωματικά τον κινεζικό άβακα και τις δυνατότητες που αυτός προσφέρει, αλλά και να τον συγκρίνουν με τον αντίστοιχο ελληνικό.
Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη στο Μουσείο, τα παιδιά συνειδητοποίησαν τη συμβολή τής αρχαίας Κίνας στον παγκόσμιο πολιτισμό καθώς και τη δημιουργικότητα τού κινεζικού λαού.