Αρσάκεια Ιωαννίνων
Οι μαθητές τής Β΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού επισκέφθηκαν, την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο που στεγάζεται στην Παλαιά Βουλή, όπου παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Γνωριμία με τις ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές».
Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στη λαογραφική συλλογή τού Μουσείου και να γνωρίσουν την ιστορία και τη χρηστικότητα τής ελληνικής παραδοσιακής ενδυμασίας (τού 18ου και τού 19ου αιώνα).
Με αφορμή το νυφικό φόρεμα τής κυρα-Φροσύνης από τα Ιωάννινα και το παραδοσιακό χρυσοκέντημα τής φορεσιάς της, οι μαθητές εντόπισαν και παρατήρησαν τις ομοιότητες και τις διαφορές ορισμένων παραδοσιακών τοπικών ενδυμασιών.
Στη συνέχεια, συζήτησαν για τα βασικά χαρακτηριστικά των παραδοσιακών φορεσιών, όπως τα είδη και τον τρόπο παρασκευής των υφασμάτων, τα χρώματα αλλά και τα στολίδια τους.
Στο τέλος, ένα αγόρι και ένα κορίτσι ντύθηκαν με παραδοσιακές τοπικές παιδικές φορεσιές, ενώ οι υπόλοιποι μαθητές απέδωσαν εικαστικά τις στολές τους, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα χρώματα.