Αρσάκεια Ιωαννίνων
Την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018, οι μαθητές τής Α΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού επισκέφθηκαν τον Πύργο Βασιλίσσης. Πρόκειται για ένα κτίσμα τού 19ου αιώνα, που ανήκε στη βασίλισσα Αμαλία. Το κτήμα γύρω από τον πύργο αποτελεί ένα πρότυπο κέντρο γεωργίας. Στον ονειρικό αυτό χώρο, οι μαθητές παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικό με τον τρύγο, το παραδοσιακό πάτημα των σταφυλιών, καθώς και την παραγωγή κρασιού.
Αρχικά, οι μικροί μαθητές συμμετείχαν σε διαδραστικό θεατρικό δρώμενο που είχε σχέση με τον μύθο τού βασιλιά Οινέα και την προέλευση τού στ αφυλιού και τού οίνου.
Στη συνέχεια, φορώντας τα ψάθινα καπέλα των αμπελουργών, επισκέφθηκαν τον βιολογικό αμπελώνα για να μαζέψουν σταφύλια. Έπειτα, στο ξύλινο πατητήρι πάτησαν σταφύλια με τη συνοδία παραδοσιακών τραγουδιών τού τρύγου.
Επόμενος σταθμός τής επίσκεψης ήταν το Οινοποιείο. Εκεί οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν όλα τα σύγχρονα μηχανήματα παραγωγής κρασιού και να καταλάβουν τον τρόπο με τον οποίο ο μούστος γίνεται κρασί.
Στο τελευταίο μέρος τού προγράμματος, οι μικροί μαθητές έπλασαν νόστιμα μουστοκούλλουρα, τα οποία στη συνέχεια έφαγαν με μεγάλη όρεξη.
Η επίσκεψη ενθουσίασε τα παιδιά και ήταν μια θαυμάσια εμπειρία, καθώς είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη διαδικασία τού τρύγου.