Αρσάκεια Ιωαννίνων
Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019 οι μαθητές τής Δ΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού, στο πλαίσιο τής εκπόνησης τού 
διαθεματικού τους προγράμματος με θέμα «Ελαιόλαδο: Το υγρό χρυσάφι τού Ομήρου», επισκέφθηκαν το Αμφιθέατρο τού Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού, όπου η κ. Ευδοκία Πατσιλινάκου, καθηγήτρια Χημείας, και η κ. Μαριάννα Αθανασάκου, βοηθός Εργαστηρίου, έδειξαν στα παιδιά τον τρόπο να ξεχωρίζουν το αγνό παρθένο ελαιόλαδο από άλλα έλαια, ενώ στη συνέχεια τους εξήγησαν τη διαδικασία τής σαπωνοποίησης.
Οι μαθητές έμαθαν για τα οφέλη τού «υγρού χρυσού» και έφτιαξαν τα δικά τους χειροποίητα σαπούνια.
Η βιωματική αυτή δράση ενθουσίασε τους μαθητές, οι οποίοι κατέγραψαν τις εντυπώσεις τους:


"Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019 η τάξη μας επισκέφτηκε το Αμφιθέατρο τού Α΄Λυκείου, όπου η κυρία Ευδοκία Πατσιλινάκου μάς έδειξε πώς να ξεχωρίζουμε το παρθένο ελαιόλαδο από άλλα λάδια, όπως το αραβοσιτέλαιο και το ηλιέλαιο. Στο αγνό παρθένο ελαιόλαδο όταν ρίχνεις πάνω την ακτίνα ενός λέιζερ, αυτή γίνεται μοβ και αν είναι εξαιρετικά παρθένο γίνεται κόκκινη. Όταν δεν είναι αγνό, η λάμψη του λέιζερ γίνεται κίτρινη ή πράσινη."

"Η κ. Πατσιλινάκου μάς έμαθε να φτιάχνουμε σαπούνι. Είναι απλό. Βάζεις σε ένα μπολάκι υδροξείδιο τού νατρίου - δηλαδή καυστική σόδα- και ελαιόλαδο. Όχι άλλα χημικά, γι΄αυτό και το σαπούνι αργεί να πήξει."

"Μέσα σε μια λεκάνη έβαλε καυστική σόδα και ελαιόλαδο και μας σήκωσε έναν έναν για να την βοηθήσουμε στο ανακάτεμα. Ύστερα έβαλε το μίγμα σε ειδικές φόρμες, για να στεγνώσει για αρκετές μέρες, ώστε να γίνει το σαπούνι." 
"Είχαμε την ευκαιρία ο καθένας μας ξεχωριστά να ανακατέψει το μίγμα τού σαπουνιού κι έτσι φτιάξαμε όλοι μαζί το σαπούνι. Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία."              
"Για να φτιάξουμε τα σαπούνια έπρεπε να έχουμε καυστική σόδα και ελαιόλαδο. Πρώτα ζεστάναμε το ελαιόλαδο, ώσπου να φτάσει τους 40 βαθμούς κελσίου. Στη συνέχεια, ρίξαμε την καυστική σόδα σε ένα δοχείο και την αναμείξαμε με νερό, ώσπου έφτασε κι εκείνη στους 40 βαθμούς. Μετά ανακατέψαμε τη σόδα με το ελαιόλαδο, βάλαμε το υγρό αυτό σε ειδικά καλούπια και τα αφήσαμε για 2 μήνες, ώσπου να γίνει το σαπούνι."

"Δεν περίμενα πως οι ελιές εκτός από το λάδι μπορούν να μας δώσουν και άλλα προϊόντα. Ένα από αυτά είναι το παραδοσιακό σαπούνι."                                                                                             

"Με εντυπωσίασαν τα πειράματα με το λέιζερ και με τα τρία έλαια. Συνειδητοποίησα πως με τόσο απλά υλικά μπορείς να κάνεις σπουδαία πράγματα, αν γνωρίζεις τις ιδιότητές τους."      

"Όλοι οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από το πόσο εύκολα μπορεί να φτιάξει κανείς χειροποίητα σαπούνια από ελαιόλαδο. Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Ευδοκία Πατσιλινάκου και την κυρία Μαριάννα Αθανασάκου που μας έδωσαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε όλα τα βήματα για την παρασκευή σαπουνιού με βάση το ελαιόλαδο."