Αρσάκεια Ιωαννίνων

Οι εξερευνητές τού 21ου αιώνα είναι νέοι, χαρούμενοι, προσιτοί και κυκλοφορούν ανάμεσά μας! Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα η κ. Δανάη Παπαγεωργίου, η οποία επισκέφθηκε τα Αρσάκεια Δημοτικά στην Εκάλη και στο Ψυχικό με τη συνδρομή τού εκδοτικού οίκου National Geographic, Cengage Learning.

Την Τρίτη 21 Μαΐου 2019 οι μαθητές τής Ε΄ και Στ΄ τάξης τού Αγγλικού Τμήματος Αρσακείων-Τοσιτσείων Δημοτικών Εκάλης και την Τετάρτη 22 Μαΐου 2019 οι μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Αγγλικού Τμήματος των Αρσακείων Δημοτικών Ψυχικού παρακολούθησαν την κ. Δ. Παπαγεωργίου σε μια παρουσίαση κατά την οποία μοιράστηκε μαζί τους εμπειρίες και στιγμές από τη ζωή της ως εξερευνήτριας...

Η κ. Παπαγεωργίου ανήκει στην ομάδα νεαρών εξερευνητών τού National Geographic, είναι απόφοιτη τού Τμήματος Βιολογίας τού Πανεπιστημίου Πατρών και η έρευνά της αφορά στη συμπεριφορά συγκεκριμένου είδους πτηνών, των wild vulturine guineafowls, στην περιοχή τής Κένυας.
Από το 2016 μελετά και εργάζεται για το διδακτορικό δίπλωμά της στο τμήμα Συλλογικής Συμπεριφοράς στο Max Planck Institute, Ινστιτούτο Ορνιθολογίας, τού Πανεπιστημίου Konstanz στη Γερμανία.

Οι μαθητές παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή την παρουσίαση, η οποία έγινε στα Αγγλικά, και ανακάλυψαν με έκπληξη ομοιότητες στη συμπεριφορά τής κοινωνίας των ανθρώπων με κοινωνίες άλλων ζωικών ειδών, όπως αυτή των συγκεκριμένων πτηνών.

Κατανόησαν, επίσης, πώς η σοβαρή κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει τη ζωή όλων των κατοίκων τής Γης και στη συνέχεια διατύπωσαν ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξάγεται κάποια έρευνα ή εξερεύνηση σε μια χώρα τής Αφρικής,

Απάντησαν, μάλιστα, με άνεση σε απλές ερωτήσεις Φυσικής και Βιολογίας στην αγγλική γλώσσα.

Τα παιδιά είδαν, ακόμη, πολλές εντυπωσιακές φωτογραφίες και videos από τους χώρους που διεξάγεται η έρευνα τής κ. Παπαγεωργίου και τής ερευνητικής της ομάδας στην Κένυα αλλά και από τα εργαστήρια τού Ορνιθολογικού Ινστιτούτου.

Κατά τη διάρκεια τής παρουσίασης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη σπουδαιότητα τού συνεργατικού πνεύματος που πρέπει να διέπει κάθε ομάδα εργασίας, ενώ έμφαση δόθηκε και στην απαραίτητη γνώση τής Αγγλικής, αφού είναι πρακτικά η κύρια γλώσσα επικοινωνίας ανθρώπων όλων των ειδικοτήτων από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς, οι οποίοι συνεργάζονται για  έναν κοινό σκοπό.

Η κ. Παπαγεωργίου φεύγοντας εξέφρασε τον ενθουσιασμό της όχι μόνο για την πρώτη επίσκεψή της σε Σχολείο, αλλά και για την εξαιρετική ανταπόκριση των μαθητών των Αρσακείων -Τοσιτσείων Δημοτικών Σχολείων!

Μάλιστα μέσα από τον λογαριασμό της στο twitter, @DanPapageorgiou όσα παιδιά ενδιαφέρονται μπορούν να παρακολουθήσουν την πορεία τής έρευνάς της μέσα από τις νέες φωτογραφίες και videos που κοινοποιεί.  

Θερμές ευχαριστίες στην κ. Παπαγεωργίου για όσα  μοιράστηκε με τους μαθητές, αλλά και στους υπεύθυνους τού National Geographic, Cengage Learning, στην Ελλάδα που βοήθησαν να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ.