Αρσάκεια Ιωαννίνων

Οι μαθητές των Ε΄1, Ε΄2 και Ε΄3 τάξεων τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού την Τετάρτη 11 και την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019, αντίστοιχα, επισκέφθηκαν το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών τού Ο.Τ.Ε. στην Ν. Κηφισιά. Εκεί παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ένα ταξίδι από τα αρχαία δίκτυα στα διαδίκτυα και στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο».

Τα παιδιά ενημερώθηκαν για τους τρόπους επικοινωνίας από την αρχαία και τη βυζαντινή εποχή, με τις φρυκτωρίες, τα πυρσεία, το πολεμικό μεγάφωνο τού Μ. Αλεξάνδρου και τον υδραυλικό τηλέγραφο τού Αινεία τού Τακτικού, έως τις μέρες μας, με τις οπτικές ίνες και τα σύγχρονα συστήματα ασύρματης επικοινωνίας.

Μεταξύ των εκθεμάτων που αφορούσαν στην ιστορική εξέλιξη τής τηλεφωνίας περιλαμβάνονταν παλιές χειροκίνητες τηλεφωνικές συσκευές, αρχικά από ξύλο ή μέταλλο, οι οποίες μάλιστα αποτελούσαν ένδειξη πλούτου τής εποχής, και στη συνέχεια από πλαστικό σε διάφορα χρώματα.

Εντύπωση έκανε στους μαθητές η πρώτη συσκευή τού εφευρέτη τού τηλεφώνου Γκράχαμ Μπελ, η μετάδοση μηνυμάτων με τη χρήση τού κώδικα Μορς αλλά και η συμβολή του Γουλιέλμου Μαρκόνι στην ανάπτυξη τής ασύρματης τηλεφωνίας. Ακόμη οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά ένα από τα πρώτα ελληνικά στούντιο.