Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021 οι μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Ψυχικού επισκέφθηκαν το Θέατρο Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου» και παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Χορός, Μουσική, Φορεσιά - Παιχνίδι».

Αρχικά οι μαθητές γνώρισαν μέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό τη ζωή και το έργο τής σπουδαίας ηθοποιού και χορογράφου Δόρας Στράτου, η οποία πραγματοποίησε το όραμά της να διασώσει τον γνήσιο ελληνικό χορό δημιουργώντας γι' αυτόν ένα ζωντανό μουσείο, το ομώνυμο Θέατρο Ελληνικών Χορών.

Κατόπιν, με τη βοήθεια ειδικευμένων μουσικών, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ποικίλα παραδοσιακά μουσικά όργανα, όπως σαντούρι, λαούτο κ ά. Τα χώρισαν σε κατηγορίες και γνώρισαν τους ξεχωριστούς μελωδικούς ήχους που παράγουν.

Η γνωριμία με τις παραδοσιακές φορεσιές ήταν ο επόμενος σταθμός στο πρόγραμμα.
Μια κερκυραϊκή παραδοσιακή στολή έδωσε το έναυσμα για συζήτηση αναφορικά με τα μέρη από τα οποία απαρτίζεται και πώς ονομάζεται το καθένα, καθώς και σε ποιες περιστάσεις τις φορούσαν.

Τέλος, οι μαθητές επισκέφθηκαν το χοροθέατρο, όπου διδάχθηκαν και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς από την Ήπειρο, τη Σκύρο και άλλες περιοχές, μπροστά στα υπέροχα σκηνικά τού Σπύρου Βασιλείου.

Έτσι, μέσα από αυτό το πρόγραμμα οι μαθητές προσέγγισαν με έναν διαφορετικό τρόπο τον ελληνικό χορό, την παραδοσιακή μουσική και τη φορεσιά, και κατανόησαν ότι η διατήρηση των χορών είναι απόδειξη τής συνέχειας τής ελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας.