Αρσάκεια Ιωαννίνων

Οι μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού συμμετείχαν στο πρόγραμμα αναβαθμιστικής ανακύκλωσης (upcycling), το οποίο πραγματοποιείται στο πλαίσιο τού έργου e-Twinning “Let’s unite for a better world”.


Οι μαθητές εκπονούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα από την αρχή τής σχολικής χρονιάς τού 2022 σε συνεργασία με μαθητές σχολείων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

"Upcycling" σημαίνει δημιουργική επαναχρησιμοποίηση. Πρόκειται για μια ειδική διαδικασία ανώτερη τής ανακύκλωσης, που έχει στόχο, όχι μόνο την επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων, αλλά και την επεξεργασία άχρηστων προϊόντων και τη μετατροπή τους σε νέα υψηλότερης ποιότητας προϊόντα.

Το upcycling ξεχωρίζει για την αειφόρο καινοτομία του, καθώς χρησιμοποιεί τα υλικά στην αρχική τους μορφή και εξοικονομεί πόρους και χρήματα, αυξάνοντας, έτσι, την ποιότητα τού προϊόντος.

Στόχος τού upcycling είναι να αποφευχθεί η σπατάλη δυνητικά χρήσιμων υλικών με τη χρήση άλλων υφιστάμενων υλικών.

Οι μαθητές μας, μέσα από την πρωτότυπη  και συνάμα διασκεδαστική αυτή δράση, κατασκεύασαν διακοσμητικά και κοσμήματα από πλαστικά μπουκάλια και καπάκια, και δημιούργησαν πραγματικά «αχρηστουργήματα»!