Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022 οι μαθητές τής Α΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου επισκέφθηκαν το Μουσείο Πειραμάτων και παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Προσέχω, φροντίζω, ανακυκλώνω».

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο τού μαθήματος τού Εργαστηρίου Δεξιοτήτων, και συγκεκριμένα τής ενότητας «Φροντίζω το περιβάλλον - Κύκλος είναι και γυρίζει».

Σκοπός τής επίσκεψης ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές τον κύκλο τής ζωής των διαφόρων υλικών, καθώς και τον τρόπο ανακύκλωσής τους.

Αρχικά, οι μαθητές χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες και παρατήρησαν στο μικροσκόπιο τη σύσταση ανακυκλωμένων ειδών χαρτιού.

Στη συνέχεια, με τη βοήθεια τής υπεύθυνης τού εκπαιδευτικού προγράμματος, συμμετείχαν σε πειράματα για την ανακύκλωση τού πλαστικού και τού μετάλλου.

Έπειτα παρακολούθησαν μια παρουσίαση για τη ρύπανση του περιβάλλοντος από τα απορρίμματα που οι άνθρωποι αφήνουν στις παραλίες.

Οι μαθητές κατανόησαν μέσα από τα πειράματα και τις παιγνιώδεις δραστηριότητες την ανάγκη τής ανακύκλωσης των υλικών, καθώς και τη σύνδεση τής ανακύκλωσης με τη βιωσιμότητα τού πλανήτη και με την ποιότητα τής ζωής μας.

Εντυπωσιάστηκαν με τη χρονική διάρκεια ανθεκτικότητας κάθε υλικού, το οποίο ρυπαίνει το περιβάλλον, καθώς  
προς μεγάλη τους έκπληξη έμαθαν ότι το πλαστικό χρειάζεται περισσότερο από έναν αιώνα για να διασπαστεί και το γυαλί ακόμη περισσότερο χρόνο...

Έτσι, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι: «Ανακυκλώνω σημαίνει κάνω χρήσιμα και πάλι τα άχρηστα υλικά. Καλυτερεύω τη ζωή μου! Φροντίζω για τη Γη μου!».