Αρσάκεια Ιωαννίνων

Τη Δευτέρα 4 και την Παρασκευή 8 Απριλίου 2022 οι μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Ψυχικού επισκέφθηκαν το Ίδρυμα Β. και Μ. Θεοχαράκη και παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Από την Αθήνα τού Όθωνα στην Αθήνα τού σήμερα».

Από την ταράτσα τού κτηρίου τού Ιδρύματος οι μαθητές ανακάλυψαν την πολεοδομική εξέλιξη τής Αθήνας με αφετηρία το πώς επιλέχθηκε η τοποθεσία των Ανακτόρων, καθώς και τις διάφορες πολεοδομικές προτάσεις που έγιναν.

Με οδηγό τα νεοκλασικά κτήρια-ορόσημο, όπως το Μέγαρο Δημητρίου, τού Θεόφιλου Χάνσεν στη θέση τού κτηρίου τής Μεγάλης Βρετανίας, ανακάλυψαν πτυχές τού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού τού κέντρου τής Αθήνας.

Παράλληλα, παρακολούθησαν τη διαμόρφωση τής πλατείας Συντάγματος και τη δημιουργία τού Εθνικού Κήπου, ο οποίος φυτεύτηκε και σχεδιάστηκε με την αποκλειστική επιμέλεια τής Βασίλισσας Αμαλίας ως προσωπικός της κήπος.

Στο τέλος οι μαθητές, στον ρόλο τού βασιλιά και τής βασίλισσας, των πολεοδόμων, των αρχιτεκτόνων και των υπεύθυνων σχεδιασμού κήπου, επιχειρηματολόγησαν για τον αρχικό σχεδιασμό και για το τι διαφορετικό θα μπορούσε να γίνει.

Μέσα από το πρόγραμμα αυτό τα παιδιά έκαναν μια ιστορική περιήγηση στη διαμόρφωση τής Αθήνας και  την εξέλιξή της από μια μικρή κωμόπολη των Βαλκανίων, όταν ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα το 1834, στη σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που ξέρουμε.