Αρσάκεια Ιωαννίνων

Oι μαθητές των Α΄ και Β΄ τάξεων τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού, τον Μάιο τού 2022, παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βγήκαμε εις τα πανία – Πλοία και ναυμάχοι τού 1821» στο Ναυτικό Μουσείο.


Οι μικροί μαθητές είχαν ήδη επεξεργαστεί στο μάθημα των Ελληνικών την ενότητα «Καράβια» και είχαν μάθει για καράβια μεγάλα και μικρά, καράβια με πανιά, εμπορικά, υπερωκεάνια, που ταξιδεύουν στις ελληνικές θάλασσες. Επίσης, είχαν γνωρίσει μέσα από βιβλία τα καράβια τού Αγώνα τού 1821.
Κατά τη διάρκεια τής επίσκεψής τους στο Ναυτικό Μουσείο είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά πιστά αντίγραφα των πλοίων. Θαύμασαν τις πολεμικές τριήρεις των αρχαίων Ελλήνων, τα εμπορικά πλοία, τα ιστιοφόρα, το πρώτο ελληνικό ατμόπλοιο τού Αγώνα, την «Καρτερία», το «Αβέρωφ». Έμαθαν για τους τολμηρούς πυρπολητές τής Επανάστασης, τον Παπανικολή και τον Κανάρη, και για τα μικρά τους πλοία που ονομάζονταν «μπουρλότα ή πυρπολικά». Είδαν ζωγραφικούς πίνακες τού Κωνσταντίνου Βολονάκη που αναπαριστούν με λεπτομέρειες στιγμές από ναυμαχίες των Ελλήνων με τους Τούρκους.
Στο τέλος οι μαθητές κατασκεύασαν με πηλό και με ιστίο το δικό τους καραβάκι.
Η επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο ενθουσίασε τους μικρούς μαθητές και όσα γνώρισαν τους γέμισαν με υπερηφάνεια για τους αγωνιστές τού 1821, αλλά και για τη ναυτική ιστορία των Ελλήνων.