Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022 το Θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού άνοιξε και πάλι για να υποδεχτεί μαθητές, μαθήτριες, εκπαιδευτικούς, γονείς και όλο το προσωπικό τού Σχολείου, για να τιμήσουν όλοι μαζί την εθνική μας επέτειο, τού έπους τού '40.

Το Απολυτίκιο τού Αγίου Δημητρίου σήμανε με ευλάβεια την έναρξη τού επίσημου εορτασμού, ο χαιρετισμός τής Διευθύντριας τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού κ. Πόλυς Ανδριανοπούλου καλωσόρισε με θέρμη πατριωτική και φιλοξενία αρσακειακή τούς προσκεκλημένους, και με τη χορωδία να δίνει τον τόνο οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες των τριών Δημοτικών Σχολείων ύψωσαν τη γαλανόλευκη να κυματίσει στον ιστό.

Στον πανηγυρικό τής ημέρας η Υποδιευθύντρια κ. Πόπη Γεωργακέλλου, αφού παρουσίασε το χρονικό των γεγονότων τής περιόδου 1939-1945, ανέσυρε ιστορικές μνήμες από το ένδοξο παρελθόν που μας διδάσκουν από πού ερχόμαστε, την πορεία μας μέσα στον χρόνο, την ταυτότητά μας, τα αθάνατα ιδεώδη τού λαού μας, την Ελευθερία, τη Δικαιοσύνη, την Αξιοπρέπεια και τη Δημοκρατία, μεταδίδοντας γνήσια συγκίνηση στις καρδιές όλων μας.

Η συνέχεια γράφτηκε στη σκηνή τού Θεάτρου, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Στ΄τάξης των τριών Δημοτικών Σχολείων, σε μια συλλογική προσπάθεια, απέτισαν φόρο τιμής στους ήρωες τού '40.

Η ορχήστρα των μαθητών και μαθητριών τού Α΄ Δημοτικού, υπό τη διεύθυνση τής κ. Φιλιππίας Σακλαρίδου, καθηγήτριας Μουσικής, ερμήνευσε επετειακές και συμφωνικές συνθέσεις με τεχνική αρτιότητα κι ενθουσιασμό.

Η χορωδία των μαθητών και μαθητριών τού Β΄ Δημοτικού, υπό τη διεύθυνση τής κ. Ευγενίας Βοτανοπούλου, καθηγήτριας Μουσικής, πλαισίωσε τη θεατρική παράσταση με εμβληματικά τραγούδια με ιδιαίτερη ευαισθησία και μελωδικότητα.

Η θεατρική παράσταση των μαθητών και μαθητριών τού Γ΄ Δημοτικού, μέσα από δρώμενα και χορογραφίες, βασισμένα στο θεατρικό σενάριο τού βιβλίου «Με το χαμόγελο στα χείλη» τής Αγγελικής Βαρελλά, από έργα ποιητικά και λογοτεχνικά, καθώς και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό τής εποχής, σε ένα λιτό, ατμοσφαιρικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο σκηνικό, ζωντάνεψε τις ημέρες και τις ώρες εκείνες τού αγώνα στα ελληνοαλβανικά σύνορα, τον άθλο των Ελλήνων για την πατρίδα, τις σιωπηλές θυσίες, τις αναρίθμητες δοκιμασίες ενός μικρού, αλλά και ταυτόχρονα "μεγάλου λαού", που αντιστάθηκε στη γερμανική Κατοχή, καθώς και την αναστάσιμη και λυτρωτική στιγμή τής Απελευθέρωσης!

Οι μαθητές και οι μαθήτριες τής αρσακειακής οικογένειας τραγουδώντας για να σμίξουνε τον κόσμο είναι η Ρωμιοσύνη τού μέλλοντος… που αντρειεύει και θεριεύει και καμακώνει το θεριό με το καμάκι τού ήλιου...

Η διασκευή τού θεατρικού κειμένου πραγματοποιήθηκε από την κ. Ζωή Θεοχάρη, Υποδιευθύντρια, και την κ. Δήμητρα Ιακωβάκη, δασκάλες και οι δύο τής Στ΄ τάξης τού Γ΄ Δημοτικού.

Η διδασκαλία των ρόλων, η χοροκίνηση και η σκηνοθεσία τής παράστασης έγινε από την κ. Μόνικα Κολοκοτρώνη, καθηγήτρια Θεατρικής Αγωγής.
Τα σκηνικά φιλοτέχνησε η κ. Άννα-Μαρία Κουρμούλη, καθηγήτρια Καλλιτεχνικών.
Τις προβολές επιμελήθηκε η κ. Κατερίνα Μυτακίδη, καθηγήτρια Πληροφορικής.
Τη γενική επιμέλεια και τον συντονισμό τού εορτασμού είχε η κ. Πόλυ Ανδριανοπούλου, Διευθύντρια τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού.