Αρσάκεια Ιωαννίνων

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Στ΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού επισκέφθηκαν το Μουσείο Μπενάκη και ξεναγήθηκαν στην έκθεση για το χρονικό τού μικρασιατικού ελληνισμού. Σκοπός τής ξενάγησης ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές την ακμή τού ελληνισμού πριν από τους διωγμούς, τη δραματική περίοδο 1919-1923 καθώς και την εγκατάσταση και την ενσωμάτωση των προσφύγων στην Ελλάδα.

Το «ταξίδι» ξεκίνησε πάνω στο κατάστρωμα ενός καραβιού δεμένου στο κοσμοπολίτικο λιμάνι τής Σμύρνης. Έτσι οι μαθητές-ταξιδιώτες στην πρώτη ενότητα τής έκθεσης ήρθαν σε επαφή με τη λάμψη τού ελληνισμού τής Μικράς Ασίας.

Τα παιδιά συνέχισαν το ταξίδι τους με ένα φανταστικό τρένο στην Καππαδοκία και στις νότιες επαρχίες, διέσχισαν τον Πόντο, για να επιστρέψουν στην Κωνσταντινούπολη και να καταλήξουν στην Ανατολική Θράκη.

Μετά από αυτή την εποχή τής ακμής, οι μαθητές περιηγήθηκαν στη δεύτερη ενότητα τής έκθεσης, όπου γνώρισαν την περίοδο των διωγμών, τού τέλους τού Α΄ Παγκόσμιου πολέμου και των Συνθηκών, την περίοδο τής ελληνικής απόβασης και τής μικρασιατικής εκστρατείας, την καταστροφή τού 1922, καθώς και την έξοδο των προσφύγων.

Στην τρίτη και τελευταία ενότητα τής έκθεσης οι μαθητές έμαθαν για την εγκατάσταση και την ενσωμάτωση των εκπατρισμένων στην Ελλάδα, καθώς και για την επίδραση που η παρουσία τους είχε σε πολλούς τομείς τής ελληνικής κοινωνίας.

Πρόκειται για μια έκθεση που είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το γνωστικό αντικείμενο τής Ιστορίας τής Στ΄ τάξης και οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η ιστορία ζωντάνεψε μπροστά τους μέσω των εκθεμάτων.

Μέσα από την έκθεση τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις δικές τους εικόνες, να διατυπώσουν τις δικές τους σκέψεις, να ανταλλάξουν ιδέες και να συλλέξουν τις εμπειρίες τού δικού τους νοητικού ταξιδιού.