Αρσάκεια Ιωαννίνων

Με την αίγλη τής μεγαλοαστικής κοινωνίας των Αθηνών τού 19ου αιώνα, ένα ζωντανό μνημείο τής νεότερης ελληνικής ιστορίας, η εξοχική κατοικία τής οικογένειας Μελά, στην Κηφισιά, υποδέχθηκε, την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023, τους μαθητές και τις μαθήτριες τής Στ΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού για ένα ταξίδι στον χρόνο και στην ιστορία...

Το σπίτι, μονώροφο, κεραμοσκεπές, με διάτρητα ξύλινα στοιχεία, τα οποία κοσμούν την κύρια όψη του, και με μεγάλο κήπο φιλοξένησε, από το 1895, τα τελευταία εννέα χρόνια τής ζωή του τον Μακεδονομάχο Παύλο Μελά, τη σύζυγό του Ναταλία, το γένος Δραγούμη, και τα δύο παιδιά τους Μιχαήλ και Ζωή.

Αποκαταστάθηκε τα τελευταία χρόνια με απόλυτη ακρίβεια, χάρη στο υλικό που υπήρχε και στη ζωντανή μαρτυρία τής Ναταλίας Ιωαννίδη, εγγονής τού Μακεδονομάχου.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες ξεναγήθηκαν στους ψηλοτάβανους χώρους με την εντυπωσιακή οροφοδιακόσμηση εντός τής ιστορικής οικίας. Φωτογραφίες, έπιπλα, προσωπικά αντικείμενα και σχέδια τού ήρωα φώτισαν την προσωπικότητά του και ξεδίπλωσαν στοιχεία για τις δύο σημαντικές οικογένειες, Μελά και Δραγούμη, που σημάδευσαν τη νεότερη ιστορία τής χώρας.

Με τη χρήση τής νέας τεχνολογίας, το διόραμα τού Παύλου Μελά, καθισμένο στο γραφείο του, συνέτασσε τη γνωστή επιστολή προς τους πρωτοετείς Ευέλπιδες:

«…Πολέμα για τα ιδανικά σου,
για τα Ελληνικά ιδανικά τού ανθρωπισμού,
Πολέμα για τη Μεγάλη Ιδέα.
… μάθε και εξασκήσου να είσαι απλός,
Ολιγόλογος, συγκρατημένος, σεμνός.
Λίγα λόγια, πολλά έργα.
Ανθρωπιά μεγάλη, πειθαρχία, πείσμα, αντοχή… »

Η επιστολή αυτή έδωσε αφορμή για περισυλλογή και προκάλεσε στα παιδιά συγκίνηση και υπερηφάνεια.