Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Τετάρτη 3 Μαΐου 2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Στ΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχκού επισκέφθηκαν το Ιστορικό Αρχείο τής Εθνικής Τράπεζας για να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αφορούσε στην ιστορία τού ελληνικού χαρτονομίσματος, στο πλαίσιο τού μαθήματος τής Ιστορίας και τού Εργαστηρίου Δεξιοτήτων.

Αρχικά, οι μαθητές και οι μαθήτριες συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, όπου έγινε παρουσίαση, με τη μορφή ερωταποκρίσεων και παράλληλης προβολής εικόνων, τού πρώτου μέρους που είχε στόχο την εξοικείωσή τους με την έννοια τού αρχείου, τής αρχειοθέτησης και τής διάσωσης τής πληροφορίας.

Στο δεύτερο μέρος η παρουσίαση επικεντρώθηκε στην ιστορία τού χρήματος (από τον αντιπραγματισμό στο νόμισμα), στις κατασκευαστικές τεχνικές τού χαρτονομίσματος, στους σημαντικότερους σταθμούς τής ιστορίας τού ελληνικού χαρτονομίσματος, στα θέματα που επιλέχθηκαν να απεικονίζονται πάνω του αλλά και στην κιβδηλία.

Στη συνέχεια ακολούθησε περιήγηση στον χώρο τής έκθεσης με επιλεγμένες διαδρομές και επεξηγήσεις, προσαρμοσμένες στο μαθησιακό επίπεδο των παιδιών, εργασία σε ομάδες, συμπλήρωση ερωτηματολογίου και λύση κρυπτόλεξου.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με ζωγραφική.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες δημιούργησαν με χρώματα και φαντασία το δικό τους χαρτονόμισμα και… όχι μόνο.

Απόλαυσαν το κέρασμα των εξαιρετικά φιλόξενων ανθρώπων τού Ιστορικού Αρχείου τής Εθνικής Τράπεζας και δέχτηκαν, ο καθένας και η καθεμία ξεχωριστά, την πολυτελή έκδοση κόμικ «Χαμένος στο Αρχείο».