Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Τετάρτη 3 και την Πέμπτη 4 Μαΐου 2023 οι μαθήτριες και οι μαθητές τής Β΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού επισκέφθηκαν το Πολιτιστικό Πάρκο Κερατέας και παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Παλιά Επαγγέλματα».

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο τού μαθήματος τού Εργαστηρίου Δεξιοτήτων και, συγκεκριμένα, τής ενότητας «Ξετυλίγοντας το νήμα των παλιών επαγγελμάτων».

Σκοπός τής επίσκεψης ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές παλιά παραδοσιακά επαγγέλματα, πολλά από τα οποία έχουν χαθεί στη σημερινή εποχή. Περιηγήθηκαν, λοιπόν, στα εκθέματα τού υπαίθριου Μουσείου Ελληνικής Λαογραφίας, το οποίο έχει τη μορφή παραδοσιακού χωριού, που αναβιώνει στην πλατεία του μια γραφική αγορά με τα εργαστήρια όλων των παλιών επαγγελματιών.

Οι μαθητές έκαναν ένα ταξίδι στον χρόνο και γνώρισαν παλιά επαγγέλματα, όπως η υφάντρα, ο ράφτης, ο μπαρμπέρης, ο μαραγκός, ο τσαγκάρης, ο καφετζής, καθώς και πλανόδιους επαγγελματίες, όπως ο καστανάς, ο παγωτατζής και ο λούστρος.

Ξεναγήθηκαν, επίσης, στα παραδοσιακά εργαστήρια, είδαν από κοντά τα εργαλεία τους και συμμετείχαν σε βιωματικά δρώμενα, υποδυόμενοι παλιούς  επαγγελματίες!