Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023 οι μαθήτριες και οι μαθητές τής Δ΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Ψυχικού επισκέφθηκαν το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, όπου παρακολούθησαν ένα πολύ ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Περπατώ με την τάξη μου στην Πλάκα", μια περιήγηση  στα στενά σοκάκια τής γραφικής περιοχής τής Πλάκας.

Μέσα από παιγνιώδη και διασκεδαστικό τρόπο τα παιδιά ξεναγήθηκαν σε αξιοθέατα και μνημεία τής Πλάκας και έμαθαν την ιστορία τής παλαιότερης γειτονιάς τής Αθήνας. Διασχίζοντας τον αρχαιότερο δρόμο τής Πλάκας, την οδό Τριπόδων, πέρασαν από το Μνημείο τού Λυσικράτη, το μοναδικό χορηγικό μνημείο από την εποχή τής Αρχαίας Αθήνας, και έφτασαν μέχρι τα Αναφιώτικα.

Στη συνέχεια έκαναν μια στάση έξω από την πιο παλιά βυζαντινή εκκλησία τού Αγίου Νικολάου Ραγκαβά, που χτίστηκε τον 11ο αιώνα μ.Χ. στους πρόποδες της Ακρόπολης. Επισκέφθηκαν, επίσης, τον ιερό ναό των Αγίων Αναργύρων, το Μετόχι τού Παναγίου Τάφου και ξαπόστασαν στη γραφική αυλή του.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές μας με ορμή ανηφόρισαν στα Αναφιώτικα και βρέθηκαν κάτω από το σημείο τής Ακρόπολης όπου στις 30 Μαΐου τού 1941 ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας υπέστειλαν τη γερμανική σημαία, σηματοδοτώντας με την πράξη τους την αντίσταση τού ελληνικού λαού κατά των Γερμανών.

Τέλος, κατά την περιήγησή τους στον χώρο τού μουσείου, τα παιδιά μεταφέρθηκαν με βιωματικό τρόπο στο "παλιό σχολείο", φόρεσαν τη σχολική ποδιά και το πηλίκιο, κάθισαν στα παλιά ξύλινα θρανία, έγραψαν στην πλάκα με το κοντύλι και γνώρισαν την καθημερινότητα των μαθητών τής εποχής των γιαγιάδων και των παππούδων τους.