Αρσάκεια Ιωαννίνων

Οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Δ΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Ψυχικού επισκέφθηκαν, στις 27, 29 και 30 Νοεμβρίου 2023, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και ξεναγήθηκαν στη συλλογή έργων γλυπτικής, και ειδικότερα γλυπτών τής αρχαϊκής και τής κλασικής εποχής.

Σκοπός τής επίσκεψης ήταν η γνωριμία των παιδιών με τα γλυπτά έργα τέχνης που συνδέονται με τον πολιτισμό των κοινωνιών τον οποίο μελετούν στο μάθημα τής Ιστορίας. Η ξενάγηση, που πραγματοποιήθηκε από την κ. Μαριλένα Καραμπατέα, αρχαιολόγο-φιλόλογο τής Φ. Ε., ξεκίνησε από την παρατήρηση των γεωμετρικών σχημάτων και των παραστάσεων που απεικονίζονται σε αμφορέα τής γεωμετρικής εποχής. Στη συνέχεια, οι μαθητές και οι μαθήτριες, παρατηρώντας τους κούρους και τις κόρες στις αίθουσες τού Μουσείου, είδαν να ξεδιπλώνεται μπροστά στα έκπληκτα μάτια τους η εξέλιξη και η τελειοποίηση των μαρμάρινων αγαλμάτων τής αρχαϊκής περιόδου.

Χρησιμοποιώντας τις γνώσεις τους από το μάθημα τής Ιστορίας αναγνώρισαν και παρατήρησαν με προσοχή τα μελανόμορφα και τα ερυθρόμορφα αγγεία. Θαύμασαν τα εντυπωσιακά έργα τέχνης τής κλασικής εποχής, τις επιτύμβιες ανάγλυφες στήλες και τα απαράμιλλης ομορφιάς γλυπτά, που παραμένουν αξεπέραστα στο διάβα των αιώνων και αποτελούν κομμάτι τής πολιτιστικής κληρονομιάς τής Ελλάδας.