Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024 οι μαθήτριες και οι μαθητές τής Ε΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Ψυχικού επισκέφθηκαν το Εργαστήρι Κεραμικής και συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη δημιουργία ψηφιδωτού. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στo πλαίσιo τού μαθήματος τής Βυζαντινής Ιστορίας πού διδάσκονται φέτος.

Αρχικά, ο αγγειοπλάστης παρουσίασε τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται,, τα στάδια και τον τρόπο κατασκευής ενός ψηφιδωτού. Κατόπιν, τα παιδιά δημιούργησαν το δικό τους ψηφιδωτό ερχόμενα, έτσι, σε επαφή με την τέχνη τής ψηφοθεσίας.

Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά ένα εργαστήρι κεραμικής, καθώς και τον τρόπο λειτουργίας του. Ο αγγειοπλάστης κατασκεύασε τα αγγεία του στον τροχό παρουσία τής τάξης, εξηγώντας, ταυτόχρονα, στα παιδιά τα κατασκευαστικά στάδια ενός κεραμικού.

Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα οι μαθήτριες και οι μαθητές γνώρισαν την τέχνη τού ψηφιδωτού που άκμασε κατά τη βυζαντινή περίοδο και, παράλληλα, κατανόησαν με βιωματικό τρόπο ότι με απλά υλικά μποροεί να φτιάξει κάποιος αριστουργήματα...