Αρσάκεια Ιωαννίνων
Με αφορμή τον εορτασμό τής Παγκόσμιας Ημέρας Ιατρικής Φυσικής (7 Νοεμβρίου) πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015, στο θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού, εκδήλωση αφιερωμένη στην επιστήμη τής Ιατρικής Φυσικής-Ακτινοφυσικής.
Την εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια δύο διδακτικών ωρών, παρακολούθησαν οι μαθητές τής Γ΄ τάξης τής ομάδας θετικού προσανατολισμού τού Α΄Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού.
Στο πλαίσιο τής εκδήλωσης, οι μαθητές Παναγιώτα Διαμαντοπούλου και Βασίλης Μικρός παρουσίασαν, σύντομα, εισαγωγικές έννοιες τής Φυσικής των Ακτινοβολιών, καθώς και τους επιμέρους τομείς τής επιστήμης τής Ιατρικής Φυσικής-Ακτινοφυσικής. Να σημειωθεί ότι η Φυσική των Ακτινοβολιών είναι ένας κλάδος τής Φυσικής με τον οποίο έρχονται σε επαφή οι μαθητές τής Γ΄ Λυκείου ήδη μέσα από το μάθημα τής Φυσικής Β΄ Λυκείου Γενικής Παιδείας. Την παρουσίαση των μαθητών  μπορείτε να δείτε εδώ.Τους μαθητές προετοίμασε ο καθηγητής τής Φυσικής κ. Χρήστος Γεωργίου.
Στη συνέχεια, τα παιδιά ενημερώθηκαν λεπτομερέστερα για θέματα Ιατρικής Φυσικής και Ακτινοφυσικής από τον κ. Σωτήριο Οικονομίδη, φυσικό Ιατρικής-ακτινοφυσικό Ph.D. τής Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (www.eeae.gr) και υπεύθυνο για τον έλεγχο των εργαστηρίων Διαγνωστικής Ακτινολογίας. Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) είναι η εθνική ρυθμιστική αρχή στους τομείς τής ραδιολογικής προστασίας και τής πυρηνικής ασφάλειας με κύριο μέλημά της την προστασία τού γενικού πληθυσμού, των εργαζομένων και τού περιβάλλοντος από τις ιονίζουσες και τις, τεχνητά παραγόμενες, Μη ιονίζουσες ακτινοβολίες.
Επιμέρους τομείς που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση είναι οι ακόλουθοι:
  • Ιονίζουσες και Μη Ιονίζουσες ακτινοβολίες.
  • Οι τομείς τής Ιατρικής Φυσικής: Διαγνωστική Ακτινολογία, Ακτινοθεραπεία, Πυρηνική Ιατρική και Ακτινοπροστασία.
  • Ρόλος, αρμοδιότητες και προοπτικές επαγγελματικής σταδιοδρομίας τού φυσικού Ιατρικής-ακτινοφυσικού, ενότητα στην οποία δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση λόγω τού έκδηλου ενδιαφέροντος εκ μέρους των παιδιών.
Στόχος τού Σχολείου ήταν η συγκεκριμένη επιμορφωτική συνάντηση να αποτελέσει για τους μαθητές και αυριανούς πολίτες αφενός πρόσφορο έδαφος για προβληματισμό και συζήτηση και αφετέρου έναυσμα για τον ακαδημαϊκό και επαγγελματικό προσανατολισμό τους στην επιστήμη τής Ιατρικής Φυσικής-Ακτινοφυσικής.
Ακολουθούν οι εντυπώσεις  των δύο μαθητών από τη συγκεκριμένη συνάντηση:

«Την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015 στο θέατρο των Αρσακείων Λυκείων Ψυχικού πραγματοποιήθηκε για τα ιατρικά και πολυτεχνικά τμήματα των Α΄ και Β΄Αρσακείων Λυκείων μια εκδήλωση στο πλαίσιο τής Παγκόσμιας Ημέρας Ιατρικής Φυσικής (7 Νοεμβρίου 2015). Επίτιμος καλεσμένος μας ήταν ο κ.Σωτήρης Οικονομίδης, ερευνητής ακτινοφυσικός στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Ο κ.Οικονομίδης μάς μίλησε για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και τη ραδιενέργεια και ειδικότερα για το πώς οι ιονίζουσες ακτινοβολίες χρησιμοποιούνται σήμερα στον τομέα τής Ιατρικής Φυσικής ως διοαγνωστικό-θεραπευτικό μέσο. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ειδικότητα τού ακτινοφυσικού, στις μεθόδους εργασίας του και φυσικά πού μπορεί να εργαστεί. Η παρουσίαση τού κ. Οικονομίδη ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και χρήσιμη σε όλους εμάς και μας έδωσε πολύτιμες πληροφορίες για έναν τομέα που, ναι μεν γνωρίζει ταχύτατη ανάπτυξη στις μέρες μας, αλλά το δύσκολο και επιτυχημένο έργο του δεν είναι τόσο γνωστό στο ευρύ κοινό. Τον ευχαριστούμε ιδιαιτέρως, λοιπόν, όπως και τον καθηγητή μας κ. Χρήστο Γεωργίου, που επιμελήθηκε την οργάνωση τής εκδήλωσης αυτής.»