Αρσάκεια Ιωαννίνων
19 Απριλίου – Ημέρα Φιλελληνισμού

Η 19η Απριλίου, ημέρα θανάτου του λόρδου Βύρωνα, καθιερώθηκε με προεδρικό διάταγμα ως Ημέρα Φιλελληνισμού ύστερα από σχετική πρόταση του τότε Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Δημητρίου Σιούφα. Με τον όρο Φιλέλληνες έμειναν γνωστοί πολίτες και στρατιωτικοί κυρίως από την Ευρώπη που βοήθησαν στην προετοιμασία και στην ευτυχή εξέλιξη της ελληνικής επανάστασης του 1821 είτε μέσω της συμμετοχής τους στις πολεμικές επιχειρήσεις, είτε με χρήματα, είτε δημιουργώντας γραπτά και έργα τέχνης, είτε με άλλες δράσεις που σκοπό τους είχαν να προβάλουν την ελληνική προσπάθεια στο εξωτερικό.

Πολιτιστική Κληρονομιά  Παρελθόν, παρόν, μέλλον

Πολιτιστική Κληρονομιά: Παρελθόν, παρόν, μέλλον


Η 18η Απριλίου κάθε χρόνο έχει οριστεί από την Ουνέσκο και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών ως Παγκόσμια Ημερά Μνημείων και Τοποθεσιών. Η επέτειος αυτή αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ώστε να προωθηθεί η υπόθεση προστασίας και ένταξής τους στη σύγχρονη κοινωνική πολιτιστική και οικονομική ζωή.

Διαδικτυακή εκδήλωση για τις σπουδές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση 

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Σπουδές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση» που διοργανώθηκε από τη Συμβουλευτική Υπηρεσία Σχολικού και Επαγγελματικού Προσανατολισμού τής Φ.Ε. σε συνεργασία με τις Διευθύντριες των Αρσακείων Λυκείων Ψυχικού.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 και την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021, διαδικτυακά, μέσω τής πλατφόρμας Cisco Webex Meetings, και την παρακολούθησαν οι μαθητές τής Γ΄ τάξης των τριών Λυκείων.
Σε αυτή τη διαδικτυακή εκδήλωση προσκλήθηκαν 12 διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί καθηγητές.
Στους μαθητές τής καθεμίας από τις τέσσερεις ομάδες Προσανατολισμού μίλησαν 3 πανεπιστημιακοί καθηγητές, οι εισηγήσεις των οποίων αφορούσαν στις σπουδές και στις κατευθύνσεις των Τμημάτων που εκπροσωπούν, καθώς και στις προοπτικές και στις διεξόδους που προσφέρει η επιστήμη τους.
Μετά το πέρας τής κάθε παρουσίασης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να διατυπώσουν σε κάθε ομιλητή τις απορίες τους.

Οι ομιλίες για τους μαθητές των ομάδων Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών και Οικονομικών διεξήχθησαν παράλληλα τις 3η, 4η και 5η διδακτική ώρα τής Τετάρτης 24 Φεβρουαρίου 2021 και οι εισηγήσεις για τους μαθητές των ομάδων Προσανατολισμού Θετικών-Πολυτεχνικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας έλαβαν χώρα τις ίδιες ώρες την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021.

Την ευθύνη για την οργάνωση και την πραγματοποίηση τής εκδήλωσης είχαν εκ μέρους των Σχολείων η Διευθύντρια τού Κλασικού Λυκείου κ. Μαρία Θεοδωρέλου, η Διευθύντρια τού Α΄ Λυκείου κ. Αμαλία Μαυροειδή και η Διευθύντρια τού Β΄ Λυκείου δρ Νέλλη Παππά, ενώ εκ μέρους τής Συμβουλευτικής Υπηρεσίας ο κ.Παντελής Κατηνιώτης, καθηγητής-Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, MSc, PhD, και η κ. Κατερίνα Σουφλιά, καθηγήτρια-Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, MSc, οι οποίοι υπήρξαν και Συντονιστές των ομιλιών σε συνεργασία με τους Σχολικούς Ψυχολόγους των Συμβουλευτικών Υπηρεσιών κ. Γεώργιο Γεωργουλέα και Μαρία Κούκνη.

Συγκεκριμένα:

Α.  Στην ομάδα Προσανατολισμού ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ, ΝΟΜΙΚΩΝ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ:


• Ο κ. Βάγιας Παναγιωτόπουλος, επίκουρος καθηγητής τής Νομικής Σχολής τού Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασε διεξοδικώς όλα τα επαγγέλματα στα οποία οδηγούν οι σπουδές στη Νομική και ανέλυσε τόσο τα τυπικά προσόντα όσο και τις ικανότητες και τα στοιχεία προσωπικότητας που απαιτούνται για την επιτυχή άσκηση τού δικηγορικού επαγγέλματος.

• Ο κ. Ανδρέας Λιαρόπουλος, επίκουρος καθηγητής τού Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών τού Πανεπιστημίου Πειραιώς, μίλησε στους μαθητές σχετικά με το επάγγελμα τού διεθνολόγου και τις ποικίλες εξειδικεύσεις που προσφέρει το τμήμα του, όπως τα Διεθνή Οικονομικά, η Εξωτερική Πολιτική, η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, η Διπλωματία και οι Διεθνείς Σχέσεις.

• Η κ. Λίζα Τσαλίκη, αναπληρώτρια πρόεδρος τού Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και καθηγήτρια Τομέα Κοινωνικής και Πολιτικής Ανάλυσης τής Επικοινωνίας, παρουσίασε αναλυτικά τις σπουδές που προσφέρει το ίδρυμα στο οποίο διδάσκει, καθώς και παραδείγματα αποφοίτων τού Τμήματος που σταδιοδρομούν με επιτυχία στους τομείς τής επικοινωνίας, τής ενημέρωσης και τής ψυχαγωγίας.

Β. Στην ομάδα προσανατολισμού ΘΕΤΙΚΩΝ και ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ:

• Η κ. Ευαγγελία Παυλάτου, καθηγήτρια τής Σχολής Χημικών Μηχανικών τού Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, έκανε μια λεπτομερή παρουσίαση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών, καθώς και των εξειδικεύσεων και των ευκαιριών σταδιοδρομίας που προσφέρει η Σχολή στην οποία διδάσκει.

• Ο κ. Νικόλαος Νικολής, αναπληρωτής καθηγητής τού Τμήματος Φυσικής τού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ανέλυσε διεξοδικά τις πολλαπλές εκφάνσεις τής επιστήμης τής Φυσικής και τις εφαρμογές της στον επιστημονικό και κοινωνικό τομέα, με έμφαση στις κατευθύνσεις τής Ατομικής-Μοριακής Φυσικής και τής Πυρηνικής Φυσικής.

• Ο κ. Δημήτριος Ασκούνης, καθηγητής τής Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ, περιέγραψε αδρομερώς τα πεδία ενασχόλησης των Μηχανικών που αποφοιτούν από τις διάφορες σχολές τού Ε.Μ.Π. και ανέλυσε τις δυναμικές προοπτικές και εξειδικεύσεις τού επαγγέλματος τού Ηλεκτρολόγου Μηχανικού.

Γ. Στην ομάδα προσανατολισμού ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ:

• Η κ. Ουρανία Τσιτσιλώνη, αναπληρώτρια Πρόεδρος τού Τμήματος Βιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ανοσολογίας, παρουσίασε ενδελεχώς στους ενδιαφερόμενους μαθητές τις σπουδές, τα γνωστικά αντικείμενα των τομέων τού τμήματός της, καθώς και την πολύτιμη συνεισφορά τής Βιολογίας στην ανάπτυξη και εξέλιξη τής ιατρικής και φαρμακευτικής επιστήμης.

• Η κ. Ιόλη Αρτοπούλου, οδοντίατρος, γναθοπροσωπικός προσθετολόγος, επίκουρη καθηγήτρια τής Οδοντιατρικής Σχολής τού Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέλυσε λεπτομερώς τις ειδικεύσεις τού οδοντιατρικού επαγγέλματος, καθώς και τις ευκαιρίες εκπαιδευτικής και επαγγελματικής εξέλιξης που προσφέρει η οδοντιατρική επιστήμη.

• Η κ. Γεωργία Βρυώνη, γιατρός, μικροβιολόγος, αναπληρώτρια καθηγήτρια τής Ιατρικής Σχολής τού Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε με εύληπτο τρόπο για τη φύση τού ιατρικού επαγγέλματος, τις ειδικότητες, τις εξειδικεύσεις και τη συνάφεια τής ιατρικής επιστήμης με τις άλλες επιστήμες υγείας.

Δ. Στην ομάδα προσανατολισμού ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ:

• Ο κ. Νικόλαος Φίλιππας, καθηγητής τού Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων τού Πανεπιστημίου Πειραιώς, παρουσίασε ενδελεχώς στους ενδιαφερόμενους μαθητές τις σπουδές και τα γνωστικά αντικείμενα του Τμήματός του, με έμφαση στον τομέα τής Χρηματοοικονομικής Διοικητικής.

• Η κ. Αφροδίτη Παπαδάκη, καθηγήτρια τού Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, ενημέρωσε διεξοδικά τους μαθητές αναφορικά με το περιεχόμενο των σπουδών στα διάφορα τμήματα τού Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και εν συνεχεία έδωσε αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τη φοίτηση και τις ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρει το τμήμα της.

• Ο κ. Σεραφείμ Κάπρος, καθηγητής τού Τμήματος Ναυτιλιακών και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών τού Πανεπιστημίου Αιγαίου, αφού εξήγησε στους μαθητές τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η εμπορική ναυτιλία στην οικονομία τής χώρας μας, παρουσίασε διεξοδικά τα ναυτιλιακά επαγγέλματα και τις σπουδές στα τμήματα Ναυτιλιακών Σπουδών των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Αδιαμφισβήτητα η διαδικτυακή αυτή εκδήλωση συνέβαλε ευεργετικά στον εκπαιδευτικό και επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών μας, καθώς και στην ενίσχυση τής μαθησιακής τους προσπάθειας μέσα στην εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία τής πανδημίας που αυτοί βιώνουν πιο έντονα από όλους μας.

6η Μαρτίου: Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Συμμετοχή μαθητών/τριών του Α΄ Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού στην Οικονομική Ολυμπιάδα

Η Οικονομική Ολυμπιάδα είναι ένας διεθνής διαγωνισμός οικονομικών γνώσεων, που απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων του Λυκείου. Βασίζεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και φιλοδοξεί να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των δεξιοτήτων και των γνώσεων των μαθητών και των μαθητριών στο πεδίο των οικονομικών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ PULCHRA

Building Participatory Urban Learning Community Hubs through Research and Activation – PULCHRA

Υλοποίηση υποθέματος με τίτλο:

«Η σφραγίδα του σχολείου μας στην ταυτότητα της πόλης»

 

Το Α΄ Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού συμμετέχει στο πρόγραμμα PULCHRA (Επιστήμη μαζί με την κοινωνία), με το project: «Η σφραγίδα του σχολείου μας στην ταυτότητα της πόλης», με ομάδα 15 μαθητών της Α΄ Λυκείου.

Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν πενήντα (50) σχολεία από δέκα (10) Ευρωπαϊκές χώρες (5 σχολεία ανά χώρα) που μαζί με ενδιαφερόμενους τοπικούς φορείς συγκροτούν το Ανοιχτό Σχολικό Δίκτυο.

Είναι μεγάλη τιμή για εμάς και πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το σχολείο μας είναι μέλος του σχολικού δικτύου PULCHRA.

«Στον δρόμο προς την Ίμβρο»: συγχαρητήριο Πατριαρχικό Γράμμα
Το Α' Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού στο πλαίσιο των ποικίλων εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεών του, προχώρησε στην εκπόνηση του πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο: "Στον δρόμο προς την Ίμβρο", το οποίο ολοκληρώθηκε με την αδελφοποίηση του Α' Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού με το Ελληνικό Γυμνάσιο - Λύκειο Ίμβρου. 

Ενημερωτικές τηλεσυναντήσεις εκπαιδευτικής & επαγγελματικής ενημέρωσης για τους μαθητές της Γ΄ τάξης του Α΄ Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Α΄ Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού με τις Συμβουλευτικές Υπηρεσίες των Σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, πραγματοποιήθηκαν τον Νοέμβριο διαδικτυακές ενημερωτικές συναντήσεις του κ. Παντελή Κατηνιώτη, καθηγητή – Συμβούλου Επαγγελματικού Προσανατολισμού, με τους μαθητές των τριών Ομάδων Προσανατολισμού της Γ΄ τάξης. Μέσω των τηλεσυναντήσεων αυτών επιδιώχθηκε η ενδελεχής και αξιόπιστη ενημέρωση των μαθητών μας σχετικά με τις Σχολές και τα Πανεπιστημιακά Τμήματα στα οποία οδηγεί η φοίτηση σε καθεμία από τις τρεις Ομάδες Προσανατολισμού, προκειμένου να ενδυναμωθούν τα κίνητρά τους για μελέτη και να ενισχυθεί η προσήλωσή τους στην επίτευξη των στόχων τους. 

Διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση γονέων

Η διεύθυνση και ο σύλλογος καθηγητών τού Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού διοργάνωσε διαδικτυακή συνάντηση τις Τετάρτες 14 και 21 Οκτωβρίου 2020. με τους γονείς των μαθητών τής Α΄ τάξης.