Αρσάκεια Ιωαννίνων
Εκλογές για την ανάδειξη των πενταμελών μαθητικών συμβουλίων

Οι μαθητικές κοινότητες, καθαρά παιδαγωγικός θεσμός που συνδέεται άρρηκτα με την εκπαιδευτική διαδικασία, αποτελούν το πεδίο για την ανάπτυξη τής μαθητικής πρωτοβουλίας μέσα στο σχολείο, το κύτταρο τής δημοκρατικής ζωής, στην οποία με τον  διάλογο και τη συμμετοχή τους οι μαθητές, σε πνεύμα συνεργασίας, ασκούνται στη δημοκρατική διαδικασία προτείνοντας λύσεις για τα προβλήματα που τους αφορούν.

Ανθρωπιστική βοήθεια για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας

Γράφει ο Ραούλ Φολερώ:

Είδα αυτό το όνειρο. Ένας άνθρωπος παρουσιάζεται ενώπιον τού Κυρίου:

"Les chercheurs français exceptionnels"

Στο πλαίσιο τού μαθήματος Γαλλικών, οι μαθητές τής Β΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού, στο τμήμα τής καθηγήτριας κ. Βασιλείου, συμμετείχαν στο πρότζεκτ "Les chercheurs français exceptionnels", για το οποίο μελέτησαν τη ζωή και το έργο δέκα μεγάλων Γάλλων επιστημόνων.

Ομάδα Μελέτης EU Code Week/Study Group 2023

Την περίοδο Μαρτίου - Απριλίου 2023 δημιουργήθηκε και λειτούργησε αποτελεσματικά η Ομάδα Μελέτης EU Code Week/Study Group 2023, με στόχο την υποστήριξη των ενδιαφερόμενων εκπαιδευτικών για τη συμμετοχή και επιτυχή ολοκλήρωση τού μαθήματος EU CodeWeek MOOC (Massive Open Online Course) με τίτλο "Unlocking the Power of AI in Education" στην πλατφόρμα European Schoolnet Academy (πατήστε εδώ).

Εθελοντική φιλοζωική δράση

Την Κυριακή 14 Μαΐου 2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Β΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού, με την καθοδήγηση τής καθηγήτριάς τους κ. Γεωργίας-Αθανασίας Δρίλλια, συμμετείχαν, στο θεατράκι τού Δάσους Συγγρού, στην εθελοντική δράση-γιορτή υιοθεσίας τού Φιλοζωικού Σωματείου Αιγιάλειας «Τα Φιλαράκια».

Μια μαθητική εργασία για τα κόμικς στα Γαλλικά
Την ακαδημαϊκή χρονιά 2022-2023, στο πλαίσιο τού μαθήματος των Γαλλικών, οι μαθητές τής Β΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού αποφάσισαν, με τη βοήθεια και την καθοδήγηση τής καθηγήτριάς τους κ. Χ. Κατσέλα, να εργαστούν για τη δημιουργία μιας ομαδικής εργασίας για τα κόμικς.

Επίσκεψη στο Μουσείο τής Τράπεζας τής Ελλαδος

Την Τρίτη 4 Απριλίου 2023 οι μαθητές των τμημάτων Γ΄5 και Γ΄6 τού Προσανατολισμού Οικονομίας - Πληροφορικής τού Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού επισκέφθηκαν τη μόνιμη έκθεση τού Μουσείου τής Τράπεζας τής Ελλάδος.

"Μαθαίνω Διατροφή"

Με πρωτοβουλία και φροντίδα τού Δ.Σ. τού Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων τού Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού και με έγκριση τού Συλλόγου Διδασκόντων, ο οργανισμός "Μαθαίνω Διατροφή", το διάστημα μεταξύ 7-9 Μαρτίου και 3 Απριλίου 2023, υλοποίησε δράσεις με τη συμμετοχή μίας παιδαγωγού και μίας διατροφολόγου στα τμήματα και των τριών τάξεων, για μία διδακτική ώρα, παρουσία των διδασκόντων.

Συμμετοχή των μαθητών στην λειτουργική ζωή της Μ. Τεσσαρακοστής

Στις 31 Μαρτίου 2023 οι μαθητές τής Β΄ τάξη τού Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού παρακολούθησαν, στον ιερό ναό τής Αγίας Αναστασίας τής Ρωμαίας των Αρσακείων Σχολείων, τον Ακάθιστο Ύμνο προς την Παναγία.

«Μία Ιστορία για τον Διονύσιο Σολωμό»: Συνομιλώντας με τη συγγραφέα Μ. Μπαχά
Την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 οι μαθητές τού τμήματος Α΄2 τού Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού υποδέχθηκαν τη συγγραφέα Μαρία Μπαχά. Οι μαθητές είχαν μελετήσει στην τάξη –στο πλαίσιο τής βιωματικής διδασκαλίας των φιλολογικών μαθημάτων– το βιβλίο της «Μία ιστορία για τον Διονύσιο Σολωμό» και εκπόνησαν εργασίες (διακαλλιτεχνικές, δημιουργικής γραφής και αξιοποίησης των Τ.Π.Ε.) που τους ανέθεσαν οι φιλόλογοι τού τμήματος κ. Σπ. Δημητρακοπούλου και Στ. Νάκη.