Αρσάκεια Ιωαννίνων
Τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016, στο πλαίσιο τού μαθήματος τής ερευνητικής εργασίας, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εξόρμηση των μαθητών τής Α΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού που συμμετέχουν στο πρότζεκτ «Γκράφιτι βυζαντινής εμπνεύσεως».
Οι μαθητές, συνοδευόμενοι από τον υπεύθυνο καθηγητή κ. Παναγιώτη Ανδριόπουλο, θεολόγο, και τον φιλόλογο κ. Δημήτρη Μπαλτά, επισκέφθηκαν το 58ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας στον Κολωνό (επί τής οδού Λένορμαν) και είδαν από κοντά τα γκράφιτι που φιλοτέχνησε στο συγκεκριμένο σχολείο ο καλλιτέχνης Αντώνης Φίκος, διακεκριμένος εκπρόσωπος τής street art.
Πρόκειται για το πρώτο εικονογραφημένο σχολείο στην Ελλάδα.
Στις μεγάλες επιφάνειες των τοίχων τού σχολικού συγκροτήματος (περίπου 800τ.μ.) ο Φίκος απεικόνισε σκηνές από την αρχαία ελληνική μυθολογία και από διάσημα παραμύθια, χρησιμοποιώντας τη βυζαντινή τεχνοτροπία ως πηγή έμπνευσης τής πρωτοποριακής τέχνης του.
Ο διευθυντής τού σχολείου υποδέχθηκε τους μαθητές και τους ενημέρωσε σχετικά με το εικαστικό αυτό γεγονός. Συγκεκριμένα, είπε ότι ο καλλιτέχνης προσέφερε δωρεάν τόσο την εργασία του όσο και τα απαραίτητα υλικά (ακρυλικά στον τοίχο) και έφτιαξε το έργο το 2015.
Οι μαθητές φωτογράφισαν και φωτογραφήθηκαν μπροστά στα γκράφιτι,και το υλικό θα γίνει αντικείμενο επεξεργασίας στο μάθημα τής ερευνητικής εργασίας.