Αρσάκεια Ιωαννίνων
Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2017 ομάδα μαθητών των Β΄ και Γ΄ τάξεων τού Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού, με συνοδό καθηγητή τον Β. Χαμηλοθώρη (φυσικό), συμμετείχαν στη "Βραδιά Ερευνητή" στο εμβληματικό κτήριο «Αβέρωφ» τού ιστορικού συγκροτήματος τού Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στην οδό Πατησίων.


Στην είσοδο τού κτηρίου τους μαθητές υποδέχθηκαν ερευνητές-απόφοιτοι μαθητές των Αρσακείων Σχολείων και τους παρουσίασαν πρότυπα οχήματα υψηλών επιδόσεων κατασκευασμένα από τις ερευνητικές ομάδες τού ΕΜΠ.
Στη συνέχεια τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με πανεπιστημιακούς καθηγητές, συμμετέχοντας σε πρωτότυπα χημικά πειράματα με νανοϋλικά, πολυμερή, καύσιμα, εφαρμογές laser, μετρήσεις φυσικής ραδιενέργειας, επιδείξεις ρομπότ, drones, τρισδιάστατων απεικονίσεων και γεωδαιτικών μετρήσεων.
Παράλληλα, είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν για θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού με ειδικούς συμβούλους από τα Γραφεία Διασύνδεσης τού ΕΜΠ και Πανεπιστημίων τής Αθήνας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και από Ιδρύματα Υποτροφιών.
Η "Βραδιά τού Ερευνητή" αποτελεί έναν θεσμό που ξεκίνησε πριν από 12 χρόνια και οργανώνεται από ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια σε περισσότερες από 300 ευρωπαϊκές πόλεις. Βασικός στόχος της είναι η προβολή και η ανάδειξη τού έργου των ερευνητών στο ευρύ κοινό. Για τους μαθητές όμως ήταν η τόνωση που χρειάζονταν στην προσπάθειά τους για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.