Αρσάκεια Ιωαννίνων
Συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά η διετής εγκεκριμένη εκπαιδευτική σύμπραξη με τίτλο “THINKING ALLOWED”/Teenage students have their say on Human Rights", στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων ERASMUS+, στο οποίο συμμετέχει το Α΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού, και αφορά στη σύμπραξη πέντε σχολείων από τις χώρες: Ιταλία, Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία και Ρουμανία.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με επιμόρφωση των καθηγητών τον Ιανουάριο τού 2018, στο Αβελλίνο τής Ιταλίας, συνεχίστηκε με την πρώτη συνάντηση των μαθητών, στο Mondoñedo τής Ισπανίας (Φεβρουάριος 2018), και ακολούθως στη Λυών τής Γαλλίας, από 2 ώς 8 Μαΐου 2018 (τρίτη φάση τού προγράμματος).
Οι μαθήτριες τής Α΄ Λυκείου που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και στο ταξίδι στη Λυών τής Γαλλία ήσαν οι: Βαζαίου Αγγελική, Θεοδωρίδη Αλεξάνδρα, Καϊσαρλή Αργυρώ, Καραπάνου Ευαγγελία, Καράσσου Έλενα και ​Ραφτοπούλου Ουρανία.
Τις μαθήτριες προετοίμασαν και συνόδευσαν οι καθηγήτριες  κ. Μαρία Δημητροπούλου (υπεύθυνη τού προγράμματος ERASMUS+) και Αλεξία Αλεξάκη.
Το κεντρικό θέμα τής συνάντησης των μαθητών ήταν τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, η κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και στον κόσμο γενικότερα αυτή τη στιγμή, και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, καθώς και οι χώρες υποδοχής τους.

Οι μαθήτριες τού Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού στη Λυών πραγματοποίησαν τις εξής δραστηριότητες:

  1. Παρουσίασαν τη σημερινή πραγματικότητα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ελλάδα και αναφέρθηκαν και στη γενικότερη κατάσταση στην Ευρώπη και την πολιτική της στο μεταναστευτικό ζήτημα. 

  2. Αναφέρθηκαν στον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στο προσφυγικό ζήτημα, με ιδιαίτερη έμφαση στην σπουδαιότητα τού προγράμματος MUN (Model United Nations), προσομοίωση τού οποίου παρουσίασαν στους μαθητές των υπόλοιπων χωρών.

  3. Συμμετείχαν σε παιχνίδια σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, που οργανώθηκαν από τον Οργανισμό Young Europeans Association.

  4. Διάβασαν ποιήματα στη μητρική τους γλώσσα.

  5. Έφτιαξαν και παρουσίασαν μικρά θεατρικά σχετικά με το θέμα.
Η επόμενη φάση τού προγράμματος με θέμα τα δικαιώματα των παιδιών διεξάγεται στην πόλη Suceava τής Ρουμανίας, στο διάστημα από 11 ώς 17 Οκτωβρίου τού 2018.