Αρσάκεια Ιωαννίνων

Συμπληρώνονται φέτος 20 χρόνια από τη καθιέρωση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών. Κάθε χρόνο την ημερομηνία αυτή ενώνουν τη φωνή τους το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σχολεία, πανεπιστήμια, γλωσσικά ινστιτούτα, εκπαιδευτικούς, μαθητές, φοιτητές και απλούς πολίτες από όλη την Ευρώπη αλλά και όλο τον κόσμο για να γιορτάσουν τη γλωσσική πολυμορφία διοργανώνοντας ποικίλες εκδηλώσεις.

Οι γλώσσες αποτελούν πολύτιμο κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που οφείλουμε να διαφυλάξουμε, να καλλιεργήσουμε και να αναδείξουμε. Χρησιμεύουν ως γέφυρες επικοινωνίας με άλλους πολιτισμούς προάγοντας την αμοιβαία κατανόηση, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή.

Ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών ενώνει διαφορετικούς ανθρώπους με κοινές ιδέες και αξίες και όχι μόνο τις 47 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στο σχολείο μας διδάσκονται αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά και οι μαθητές κατανέμονται σε επίπεδα εκμάθησης. Οι μαθητές μας έχουν τη δυνατότητα και ενθαρρύνονται από τους διδάσκοντες καθηγητές να συμμετέχουν σε ένα πλήθος ευρωπαϊκών προγραμμάτων και διαγωνισμών που διεξάγονται στις τρεις προαναφερθείσες γλώσσες. Ειδικότερα όμως για την αγγλική γλώσσα το σχολείο μας είναι ενεργό μέλος των προγραμμάτων Erasmus, e-Twinning, MUN, Forensics, EYP (Ευρωκοινοβούλιο Νέων). Οι μαθητές που συμμετέχουν σε αυτά τα προγράμματα αναπτύσσουν και διευρύνουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες τόσο σε γραπτό όσο και σε προφορικό επίπεδο. Πέραν αυτού όμως ευαισθητοποιούνται πολιτισμικά και αναπτύσσουν πτυχές της προσωπικότητάς τους καθιστώντας τους πολίτες του κόσμου με ενσυναίσθηση και ενδιαφέροντα για τα παγκόσμια προβλήματα. Μεγάλο μέρος της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών αφιερώνεται στην ολοκλήρωση της προετοιμασίας απόκτησης διπλωμάτων γλωσσομάθειας κάθε επιπέδου καθώς και στη προετοιμασία για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία μέσω τμημάτων ειδικού προσανατολισμού στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου. Τέλος ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην προετοιμασία των μαθητών μας για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα ΑΕΙ με τη διδασκαλία του ειδικού μαθήματος σε όσους μαθητές ενδιαφέρονται.

 theodorakis

 Η ΕυρωπαΊκή Επιτροπή αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη με μια πολύγλωσση ανάρτηση, το "Αντίο" στις ευρωπαΊκές γλώσσες.