Αρσάκεια Ιωαννίνων

Όταν οι επιστήμες κρύβονται… μέσα στο παιχνίδι!
Την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021 στο Α΄Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού πραγματοποιήθηκε διάλεξη από τον παγκοσμίου φήμης γριφολόγο-μαθηματικό κ. Πανταζή Χούλη, με θέμα: «Δούρειοι… γρίφοι».



Την ιδέα και την οργάνωση αυτής τής διάλεξης είχε η κ. Στέλλα Ανδρεαδάκη, μαθηματικός, υπό την εποπτεία τής Διευθύντριας κ. Αμαλίας Μαυροειδή.

Τη διάλεξη παρακολούθησαν οι μαθητές τής Β΄τάξης με σκοπό να καλλιεργήσουν τη δημιουργική σκέψη και την πνευματική τους ευελιξία, ώστε να μπορούν να αναζητούν και να βρίσκουν εναλλακτικές πρωτότυπες και καινοτόμες ιδέες-λύσεις για την επίλυση διαφόρων προβλημάτων, .

Ως Σχολείο πιστεύουμε ότι η δημιουργική σκέψη είναι από τα πολυτιμότερα εφόδια τού ανθρώπου και, κυρίως, τού αυριανού πολίτη, για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ενός ραγδαία μεταβαλλόμενου κόσμου.

Λίγα λόγια για τον Πανταζή Χούλη:

Ο Πανταζής Χούλης μεγάλωσε στο Καστελλόριζο. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο τής Κρήτης. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο τής Δυτικής Αυστραλίας με μάστερ στην Αλγεβρική Θεωρία Γραφημάτων (Μαθηματικά) και διδακτορικό στα Συστήματα Ελέγχου (Ηλεκτρολογική και Ηλεκτρονική Μηχανολογία).
Διετέλεσε αναπληρωτής καθηγητής τού Πανεπιστημίου τής Δυτικής Αυστραλίας έως και το 2012.
Γνωστός στην κοινότητα των γρίφων με πολλές τιμητικές διακρίσεις στον διεθνή Διαγωνισμό Σχεδιασμού Γρίφων, είναι μέλος τού IPP (International Puzzle Party).
Σήμερα είναι συνιδρυτής και υπεύθυνος έρευνας και ανάπτυξης τής εταιρείας MaxxBrain, η οποία έχει ως στόχο είναι να εισαγάγει μαθηματικούς γρίφους στην εκπαίδευση για την μαθησιακή διευκόλυνση των μαθητών.

Στο ακριτικό Καστελόριζο δημιούργησε, με προσωπική εργασία και δικά του έξοδα, το μοναδικό Μουσείο Γρίφων τής Ελλάδας, το οποίο έχει κηρυχθεί Ευρωπαϊκό Κέντρο STARTS (Science - Technology - Arts) και εκεί φιλοξενούνται περισσότερα από 4.000 εκθέματα-γρίφοι εκ των οποίων αρκετά είναι μοναδικά παγκοσμίως.

Ο ίδιος έχει δημιουργήσει 700 γρίφους, ενώ σε έναν μεγάλο φάκελο φυλάσσονται πρωτότυπες ιδέες που ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί.

Ίδρυσε, επίσης, το σωματείο Ένωση Ιδεών, Γρίφων και Μαθηματικών, με έδρα το Καστελόριζο, και εδώ και πέντε χρόνια διοργανώνει τον Διεθνή Διαγωνισμό Γρίφων«Μεγίστειο Αινιγμάτων Αγώνα» και, μετά από πολλές προσπάθειες, το Φεστιβάλ Γρίφων Καστελόριζου, από τον Σεπτέμβριο 2021.