Αρσάκεια Ιωαννίνων

Στο πλαίσιο της δράσης «Το χρώμα των Χριστουγέννων», που διοργανώνει το Α’ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού, οι μαθητές του Β1 πραγματοποίησαν σύντομη λαογραφική έρευνα με θέμα τα έθιμα του Δωδεκαημέρου.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες, υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου κας Σπυριδούλας Δημητρακοπούλου, εργάστηκαν σε ομάδες αναζητώντας πληροφορίες σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν την προέλευση και τον συμβολισμό λιγότερο ή περισσότερο γνωστών εθίμων και δρωμένων ανά την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Στη συνέχεια μοιράστηκαν τα ευρήματά τους με τους συμμαθητές τους, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους.

Η καταγωγή πολλών εθίμων του Δωδεκαημέρου, δηλαδή του διαστήματος από τα Χριστούγεννα έως την παραμονή των Θεοφανίων, χάνεται στο βάθος των αιώνων και συχνά εντοπίζεται ακόμη και στην αρχαιότητα ή τους ρωμαϊκούς χρόνους. Αρκετά από αυτά έχουν διαβατήριο χαρακτήρα, δηλαδή ταυτίζονται με τον κύκλο των εποχών και τη σηματοδότηση των αλλαγών του έτους, ενώ συχνά αποτελούσαν τελετουργίες εξασφάλισης υγείας, ευγονίας και ευφορίας για τη νέα χρονιά. Τα περισσότερα έθιμα από αυτά αναβιώνουν σήμερα σε μια προσπάθεια να παραμείνει ζωντανή η σχέση με τις «ρίζες» μας.

 001

Λαογραφική έρευνα των μαθητών μας για τα έθιμα του Δωδεκαημέρου


Μπορείτε να δείτε τις εργασίες των μαθητών πατώντας παρακάτω: