Αρσάκεια Ιωαννίνων

Στις 17 Δεκεμβρίου 2021 διεξήχθη ο 11ος Πανελλαδικός Μαθητικός Διαγωνισμός Φιλοσοφικού Δοκιμίου, υπό την αιγίδα τού Πανεπιστημίου Πατρών, με θέμα «Αίσθηση, νόηση και το ερώτημα για τη γνώση».



Στον διαγωνισμό συμμετείχαν και οι μαθητές τού Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού: Ιωάννης Δώδος, Αικατερίνη Σακελλαρίου και Παναγιώτης Τσουπάρης.

Τους μαθητές προετοίμασε ο φιλόλογος κ. Δημήτρης Μπαλτάς, δρ Φιλοσοφίας.

Ο τελικός Διαγωνισμός που είναι προγραμματισμένος για τις 18-19 Φεβρουαρίου 2022 θα πραγματοποιηθεί σε κάθε περίπτωση-με ευθύνη της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής του Τμήματος Φιλοσοφίας για τον Διαγωνισμό, διαδικτυακά.
Η Φιλοσοφία αποσκοπεί στην αποφυγή εννοιολογικών συγχύσεων, στη διαμόρφωση συνολικών αντιλήψεων για τον κόσμο, μας επιτρέπει να βγούμε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, διευρύνει τον διανοητικό μας ορίζοντα, διορθώνει πολλές προκαταλήψεις και συμβάλλει στην προσωπική ανάπτυξη του ανθρώπου και στην κοινωνική πρόοδο.
«Φιλοσοφία θα πει να βρίσκεσαι καθ’ οδόν. Τα ερωτήματά της είναι ουσιαστικότερα από τις απαντήσεις της και κάθε απάντηση μετατρέπεται σε νέο ερώτημα» (Καρλ Γιάσπερς).