Αρσάκεια Ιωαννίνων

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι μαθητές τής Α΄τάξης τού Α΄Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού επισκέφθηκαν, την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022, τη μεγάλη έκθεση για τη Μικρά Ασία στο Μουσείο Μπενάκη, συνοδευόμενοι από την Διευθύντρια κ. Αμαλία Μαυροειδή και εκπαιδευτικούς τού Σχολείου.

Η έκθεση, που διοργανώθηκε από το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, παρουσιάζει περισσότερα από 1.000 εκθέματα και πάνω από 500 φωτογραφίες που ζωντανεύουν την ακμή τού Ελληνισμού πριν τους διωγμούς, τη δραματική περίοδο 1919-1923, καθώς και την εγκατάσταση και ενσωμάτωση  των προσφύγων στην Ελλάδα.

Οι μαθητές ξεκίνησαν το ταξίδι τους στη «λάμψη» τού Ελληνισμού της Μικράς Ασίας (πρώτη ενότητα) από την Ιωνία και τα δυτικά παράλια, προχώρησαν στην Καππαδοκία και τις νότιες επαρχίες και συνέχισαν διασχίζοντας τον Πόντο για να επιστρέψουν προς δυσμάς, γύρω από την Κωνσταντινούπολη, και να καταλήξουν στην Ανατολική Θράκη.

Στην υποενότητα για την εκπαίδευση οι μαθητές είδαν και ένα πτυχίο από το Ομήρειο Παρθεναγωγείο τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Σμύρνης, το οποίο το 1885 αναγνωρίστηκε από το Υπουργείο Δημόσιας Εκπαίδευσης τής Ελλάδας ως ισότιμο και ισόβαθμο με το Αρσάκειο, το Σχολείο τής «εν Αθήναις Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας».

Την εποχή τής ακμής διαδέχθηκαν η περίοδος των διωγμών, στο τέλος τού Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, και των Συνθηκών, η περίοδος τής ελληνικής απόβασης και τής μικρασιατικής εκστρατείας, η καταστροφή τού 1922, καθώς και η έξοδος των προσφύγων (δεύτερη ενότητα).

Η τρίτη και τελευταία ενότητα τής έκθεσης ήταν επικεντρωμένη στην εγκατάσταση και την ενσωμάτωση των εκπατρισμένων στην Ελλάδα, καθώς και την επίδραση που η παρουσία τους είχε σε πολλούς τομείς της ελληνικής κοινωνίας.

Το χρονικό αυτό περιγράφεται μέσα από έργα τέχνης, εικόνες, εκκλησιαστικά, πολεμικά και προσωπικά κειμήλια, ενδυμασίες, κοσμήματα, χειροτεχνήματα, χάρτες, φωτογραφίες, αρχειακό και κινηματογραφικό υλικό, εφημερίδες, επιστολές, κάρτες, και πολλά άλλα τεκμήρια.

Την αφήγηση συμπλήρωσαν αποσπάσματα από προσωπικές μαρτυρίες, ζωντανεύοντας τις εικόνες και τα σιωπηλά αντικείμενα...