Αρσάκεια Ιωαννίνων

Μια εποικοδομητική επίσκεψη στο Μουσείο τής Ακρόπολης πραγματοποίησαν οι μαθητές τής Α΄τάξης τού Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού, στις 16 Δεκεμβρίου 2022.

Υπό την καθοδήγηση τού διδακτικού προσωπικού και έμπειρων ξεναγών, το μαθητικό κοινό, χωρισμένο σε τέσσερεις ομάδες, περιηγήθηκε για περίπου δύο ώρες σε ολόκληρο το μουσείο με τα αμέτρητα εκθέματα τής μόνιμης συλλογής του.

Μέσα από αρχαιολογικά ευρήματα και μακέτες έγινε γνωστή η ιστορία τής Ακρόπολης στην εξέλιξή της, η χρήση πολλών προσωπικών ειδών τής καθημερινότητας των Αρχαίων, καθώς και άλλα μνημειακής αξίας αντικείμενα.

Από την παρουσίαση δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η ιδιαίτερη αναφορά στις Καρυάτιδες, στη ζωφόρο τού Παρθενώνα, το χαμένο χρυσελεφάντινο άγαλμα τής Αθηνάς και τη μεγάλη γιορτή των Παναθηναίων, για την οποία κατέφθαναν στην Αθήνα άνθρωποι από ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο.

Σε ολόκληρη τη διάρκεια τής επίσκεψης τα παιδιά με πραγματική ζέση έδειξαν το προσωπικό τους ενδιαφέρον και συμμετείχαν ενεργά σε μια μαθητοκεντρική ξενάγηση, κατά την οποία ήρθαν σε βιωματική επαφή με όλα όσα είχαν διδαχθεί στα φετινά τους μαθήματα.

Στόχος είναι να ανανεωθεί το ενδιαφέρον των μαθητών για το ιστορικό παρελθόν και, μέσα από παρόμοιες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, στο μέλλον να αναπτύξουν μια στενότερη σχέση με την ελληνική ιστορία.