Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023, στο πλαίσιο διδακτικής επίσκεψης, οι μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού επισκέφθηκαν το Μετόχι τού Παναγίου Τάφου, στην Πλάκα.

Τους 85 μαθητές υποδέχθηκε ο Έξαρχος τού Παναγίου Τάφου Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ, ο οποίος τους μίλησε για την ιστορία του και τη σχέση του με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το Πατριαρχείο των Αγίων Τόπων.

Στο τέλος τής ξενάγησης ο Έξαρχος διένειμε στους μαθητές, ως ευλογία, εικόνες τής Παναγίας.

Με τη γραφική του αυλή και το γειτονικό απλό νεοκλασικό κτήριο όπου εδρεύει η Εξαρχία, το Μετόχι αποτελεί ένα από τα ωραιότερα σημεία τής Πλάκας, που είναι στενά συνδεδεμένο με τον εορτασμό τής Ανάστασης, καθώς εδώ φθάνει πρώτα κάθε χρόνο το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα.

Ο ναός οικοδομήθηκε τον 17ο αιώνα, σε θέση όπου κατά την αρχαιότητα υπήρχε ναός τής θεάς Αφροδίτης. Αποτελούσε το καθολικό μονής που ιδρύθηκε το 1651 από τον ιερέα Δημήτριο Κολοκύνθη, γόνο γνωστής αθηναϊκής οικογένειας, στον οποίο ανήκε η έκταση.

Μάλιστα, σε έγγραφα αναφέρεται ότι ο ίδιος αφιέρωσε στη μονή όλη του την περιουσία.
Το κοινόβιο αρχικά ήταν γυναικείο και αργότερα μετατράπηκε σε ανδρικό.

Με την πολιορκία τής Ακρόπολης από τον ιταλό ναύαρχο Μοροζίνι, το 1687, το μοναστήρι ερημώθηκε.
Το 1760 αγοράστηκε από τον τότε Έξαρχο τού Παναγίου Τάφου στην Αθήνα Αρχιμανδρίτη Ιάκωβο και έγινε Μετόχιο τού Παναγίου Τάφου.

Από τότε στα κελιά της κατοικούσε και ο εκάστοτε Έξαρχος, μέχρι το 1858, όταν οικοδομήθηκε η έδρα τής Εξαρχίας τού Παναγίου Τάφου.

Στον χώρο της μονής υπήρχαν και οι τάφοι μελών τής ελληνικής αυτοκρατορικής οικογένειας των Παλαιολόγων.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγητές κ. Αικατερίνη Μαργαροπούλου, Δήμητρα Πορτάρη, Ειρήνη Τσαντάκη και  Ηλίας Σακέλλιος.