Αρσάκεια Ιωαννίνων

Η Παγκόσμια Ημέρα τής Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου.

Θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση τής Γενικής Συνέλευσης τού ΟΗΕ για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα τής γυναίκας.

Όταν ο αείμνηστος Αρσάκης πριν από ενάμιση περίπου αιώνα, με μια πράξη ασυνήθιστης γενναιοδωρίας και ασυναγώνιστης υψηλοφροσύνης, έθετε τον θεμέλιο λίθο των Αρσακείων Σχολείων και, ταυτόχρονα, τάραζε τα λιμνάζοντα ύδατα του εκπαιδευτικού κατεστημένου και του μισογυνικού σκοταδισμού, έθετε ως όρο απαράβατο τα Σχολεία αυτά να εκπαιδεύουν αποκλειστικά Ελληνίδες.

Με την ενέργειά του αυτή ήθελε και την αδικία να αμβλύνει και την εκπαιδευτική πλάστιγγα κάπως να εξισορροπήσει, η οποία μέχρι τότε έγερνε μονόπλευρα προς το μέρος των αγοριών.

Το πλήθος των Αρσακειάδων, που κατέκλυσε τον Ελληνισμό, αποδεικνύει πως το υψηλο και προοδευτικό όραμα τού μεγάλου μας ευεργέτη δεν αποδείχθηκε θλιβερό και αναχρονιστικό παρόραμα...

Γι’ αυτό και οι επιτυχίες μας δεν βρίσκονται ούτε ψηλότερα ούτε χαμηλότερα αλλά στα μέτρα τής μετριοφροσύνης και τής μετριοπάθειάς.

001