Αρσάκεια Ιωαννίνων

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις τού Αρσακείου Ιωαννίνων οι 14οι Αρσάκειοι Ρητορικοί Αγώνες (Α.Ρ.Α.), από τις 4 έως 6 Μαρτίου 2023.

Κατά το τριήμερο που διήρκεσαν οι αγώνες συμμετείχαν 250 περίπου και μαθήτριες από όλα τα Αρσάκεια - Τοσίτσεια Σχολεία (Αθηνών, Πατρών, Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων), αλλά και 50 κριτές, εκπαιδευτικοί και απόφοιτοι, σε μια δυναμική διά ζώσης επιστροφή των Ρητορικών Αγώνων, μετά από ένα διάστημα αναστολής και την περσινή διαδικτυακή διεξαγωγή τους κατά την περίοδο τής πανδημίας, συνεχίζοντας, έτσι, τη μακρά παράδοση τής αρσακειακής κοινότητας στην καλλιέργεια και προώθηση τής ρητορικής τέχνης.

Συγχρόνως, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα Ιωάννινα και να συνδεθούν βιωματικά με την πλούσια ιστορία τους, επισκεπτόμενοι το Μουσείο Αργυροτεχνίας και το Κάστρο τής πόλης, όπου ξεναγήθηκαν από τον Διευθυντή κ. Π. Μαυρόγιαννη και εκπαιδευτικούς τού Αρσακείου Ιωαννίνων.

Οι Τελικοί Αγώνες διεξήχθησαν με μεγάλη επισημότητα στο Μέγαρο τής Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών και τη διοργάνωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, η Αντιπεριφερειάρχης και εξέχουσες προσωπικότητες τής επιστημονικής κοινότητας τής περιοχής, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε στους μαθητές μας η Επόπτρια των Σχολείων τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας κ. Βασιλική Παπαπέτρου-Μουρσελά, η οποία τόνισε την παιδαγωγική σημασία τής συμμετοχής των μαθητών στους αγώνες.

Τα Αρσάκεια Λύκεια τού Ψυχικού εκπροσωπήθηκαν δυναμικά σε αυτή τη μεγάλη γιορτή τού ελληνικού λόγου με μικτή ομάδα αποτελούμενη από 15 μαθητές και μαθήτριες, μέλη του ενιαίου Ομίλου Ρητορικής Τέχνης των Αρσακείων Λυκείων Ψυχικού (Α΄ Λύκειο, Β΄ Λύκειο, Αρσάκειο Γενικό Λύκειο).

Τα μέλη τής αποστολής έλαβαν μέρος σε όλα τα αγωνίσματα, αποσπώντας θετικά σχόλια για την παρουσία και το ήθος τους και επιτυγχάνοντας πλήθος διακρίσεων συνολικά.

Συγκεκριμένα, από το Α΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού

Στο ατομικό αγώνισμα τού Αυθόρμητου Λόγου συμμετείχε η μαθήτρια Μαρία-Ζωή Χαντζοπούλου, καταλαμβάνοντας την 8η θέση στην κατάταξη των ομιλητών.

Στο ατομικό αγώνισμα τής Νοηματικής Ανάγνωσης συμμετείχε με αξιόλογη παρουσία η μαθήτρια Μαρία Χαριτίδη.

Στο ατομικό αγώνισμα τού Προτρεπτικού Λόγου πήραν μέρος οι μαθήτριες Αικατερίνη Γρηγοριάδου και Φραγκίσκη-Ευαγγελία Καλφόγλου, ενώ τη 2η θέση στον τελικό κατέκτησε η μαθήτρια Άρτεμις Κουντούρη.

Στο ομαδικό αγώνισμα των Διττών Λόγων έλαβαν μέρος, σε συνεργασία με μαθητές από τα υπόλοιπα Λύκεια τού Ψυχικού, οι μαθητές: Αικατερίνη Γρηγοριάδου, Άρτεμις Κουντούρη και Νικόλαος Μυριτζής, ενώ ομάδα μαθητών τού ομίλου έφτασε στον τελικό.

Τους μαθητές και μαθήτριες προετοίμασε η υπεύθυνη τού Ομίλου Ρητορικής Τέχνης για τα Λύκεια, φιλόλογος κ. Σπυριδούλα Δημητρακοπούλου σε συνεργασία με την εκπαιδεύτρια, και απόφοιτο των Σχολείων μας, κ. Μαρία- Αγγελική Γερασίμου, ενώ μαζί τους συνόδευσαν την αποστολή και οι φιλόλογοι των Λυκείων μας κ. Δήμητρα Αγιασοφίτη και Μαρία Γραμματικού.

Ακολουθούν οι εντυπώσεις των μαθητών:

«Η εμπειρία μου από την πρώτη μου συμμετοχή στους Αρσάκειους Ρητορικούς Αγώνες θα μου μείνει ειλικρινά αξέχαστη. Οι αγώνες αποτελούν ένα διαδραστικό εργαλείο μάθησης και μέσα από τη διαδικασία αυτή μου δόθηκε η ευκαιρία να συναναστραφώ, να συνεργαστώ και να έρθω σε ρητορική αντιπαράθεση με μαθητές από όλα τα Αρσάκεια Σχολεία. Απέκτησα την άνεση να μιλάω μπροστά σε κοινό, να υπερασπίζομαι με θάρρος τη γνώμη μου και να επεξεργάζομαι οποιοδήποτε θέμα από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Παράλληλα, είχα την δυνατότητα να γνωρίσω πολλούς σκεπτόμενους μαθητές και να δημιουργήσω μαζί τους νέες φιλίες. Επιπλέον, δεν άργησα να αντιληφθώ ότι τα οφέλη που μου προσέφερε αυτό το πρόγραμμα ξεπερνούσαν κατά πολύ τις προσδοκίες μου και μέχρι το τέλος των αγώνων μού είχε δημιουργηθεί η επιθυμία να ξανασυμμετάσχω στους επόμενους. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους καθηγητές μας που μας υποστήριζαν καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων.»
Κουντούρη Άρτεμις, Α΄2

«Συμμετείχα φέτος στους Αρσάκειους Ρητορικούς Αγώνες. Είχαμε προπονήτριες την κ. Δημητρακοπούλου και την κ. Γερασίμου. Ήταν αξέχαστη εμπειρία και παρά το δύσκολο πρόγραμμα και τους συνεχείς αγώνες θα ήθελα να ξανασυμμετάσχω σίγουρα του χρόνου.»
Καλφόγλου Φραγκίσκη-Ευαγγελία, Α΄1

«Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία. Γνωρίσαμε μαθητές από άλλες πόλεις και παρακολουθήσαμε τους λόγους τους, γεγονός το οποίο μας βοήθησε να βελτιώσουμε και τους δικούς μας. Ήταν πραγματικά μια πολύ διασκεδαστική, αλλά ταυτόχρονα και πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία.»
Γρηγοριάδου Αικατερίνη, Α΄1

«Οι Α.Ρ.Α. ήταν μια ευχάριστη εμπειρία κατά την οποία έκανα πολλές καινούργιες γνωριμίες, βελτιώθηκα ως ομιλητής και πάνω από όλα πέρασα φανταστικά! Αυτό που μου άρεσε περισσότερο ήταν το κλίμα. Συγκεκριμένα ένιωθα σαν ένα κομμάτι μιας κοινωνίας γέλιου και χαράς. Όλοι είχαν όρεξη για γέλιο σε αυτό το μεγάλο παιχνίδι ρητορικής και γι' αυτό και ανυπομονώ για του χρόνου!»
Μυριτζής Νικόλαος, Α΄3

«Φέτος ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα στους Α.Ρ.Α. . Ήταν μια ευχάριστη εμπειρία, χάρη στην οποία γνώρισα μαθητές από τα άλλα Αρσάκεια και έμαθα πολλά πράγματα από αυτούς όσον αφορά τα ρητορικά αγωνίσματα.»
Χαντζοπούλου Μαρία-Ζωή, Β΄4