Αρσάκεια Ιωαννίνων

Λουκέρνη, Βέρνη, Γενεύη, Γκρενόμπλ

«CERN: Αόρατο αλλά συναρπαστικό, ESRF: Η πιο φωτεινή πηγή ακτίνων Χ.»
O.H.E., Μουσείο Αϊνστάιν

Μια ομάδα μαθητών του Α΄ Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού επισκέφτηκε τη Γενεύη της Ελβετίας, με τη συνοδεία των: κας Αμαλίας Μαυροειδή, κ. Γεωργίου Κουρή και κ. Διονύσιου Μακρυπόδη, στο πλαίσιο του προγράμματος: «CERN: Αόρατο αλλά συναρπαστικό, ESRF: Η πιο φωτεινή πηγή ακτίνων Χ.»

Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά τη συναρπαστική εμπειρία που μπορεί να προσφέρει μια επίσκεψη στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό ερευνητικό κέντρο για την πυρηνική ενέργεια.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του CMS όπου εντοπίστηκε το μποζόνιο του Higgs και γίνονται προσπάθειες αναζήτησης επιπλέον διαστάσεων και σωματιδίων που θα μπορούσαν να συνθέσουν τη σκοτεινή ύλη.

Οι μαθητές μας επισκέφτηκαν επίσης και την πόλη Γκρενόμπλ της Γαλλίας, όπου βρίσκεται το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Ακτινοβολίας Σύγχροτρον ESRF. Στο κέντρο αυτό οι μαθητές ενημερώθηκαν για τον τρόπο παραγωγής των ακτίνων Χ καθώς και τις εφαρμογές τους τόσο στον τομέα του ελέγχου των υλικών και των επιστημών, όσο και για τη χρήση τους στη βιομηχανία. Στους μαθητές μας δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφτούν τον χώρο διεξαγωγής των πειραμάτων, που πραγματοποιούνται στο εργαστήριο.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη διήρκεσε πέντε ημέρες (7-11 Μαρτίου 2023). Σε αυτό το χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν και άλλες περιηγήσεις-επισκέψεις, όπως στην πολύ γραφική πόλη τού Aνσύ στη Γαλλία, και στην μεσαιωνική πόλη Βέρνη στην Ελβετία, όπου βρίσκεται το σπίτι τού Einstein.

Εντυπώσεις μαθητών

Δήμητρα Νικολάου, Β3

Το μυαλό μου έτρεχε τρελά, δημιουργούσε εικόνες, συναισθήματα και πολλές προσδοκίες. Η χαρά, η προετοιμασία της εξόρμησης, η φαντασία μου… Το ταξίδι έγινε πραγματικότητα και προσπαθώ να το αποτυπώσω σ’ αυτό το χαρτί. Είναι πολλά αυτά που είδαμε εμείς 28 μαθητές με τους τρεις καθηγητές συνοδούς μας. Επισκεφτήκαμε την Ελβετία και την Γαλλία, δύο προηγμένα κράτη της Ευρώπης, όχι σαν απλοί επισκέπτες. Ο βασικός προορισμός και στόχος της εκδρομής ήταν να επισκεφτούμε δύο κορυφαία επιστημονικά ερευνητικά κέντρα το ESRF και το CERN. Η «ομάδα μας» «έδεσε», λειτούργησε σαν οργανισμός που αφουγκράστηκε με δίψα και σεβασμό, χαρά και χιούμορ το κάθε τι.

Προσωπικά ένιωσα πολύ τυχερή γι’ αυτό το ταξίδι. Ένιωσα την αξία και την προσφορά της επιστήμης. Ένιωσα την δύναμη της διακρατικής συνεργασίας, της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας και κάθε φορέα που εκπροσωπεί τον πολιτισμό, τη γνώση και την επιστήμη. Κατάλαβα ότι η επιστημονική γνώση και προσφορά «σπάει» τα όρια. Η φιλία των ανθρώπων, των χωρών και ευρύτερων συνόλων είναι αυτή που φέρνει την εξέλιξη στον κόσμο μας. Το ταξίδι αυτό είχε εκπαιδευτικό και ταυτόχρονα ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Πυροδότησε τα νεανικά μας μυαλά και τις καρδιές μας. Φώτισε καινούργιους δρόμους, μας προσέφερε γέλιο και χαρά. Το ταξίδι αυτό θα είναι σίγουρα ένας φάρος της ζωής και ίσως παρακαταθήκη του μέλλοντός μας. Ξεπέρασε τα σχέδιά μας και τις προσδοκίες μας.

Ευχαριστώ θερμά τους συμμαθητές και φίλους μου για όσα μοιραστήκαμε καθώς και τους συνοδούς καθηγητές μας και όσους βοήθησαν και οργάνωσαν αυτό το ταξίδι. Θα φυλάξω βαθιά μέσα μου κάθε εικόνα, πληροφορία, σύναψη επικοινωνία που μου χάρισε αυτό το ταξίδι και θα ανατρέχω συχνά σε αυτό!

Λάμπρου Σταυρούλα Β2

Η εκπαιδευτική επίσκεψη στην Γενεύη της Ελβετία μου έδωσε την δυνατότητα να γνωρίσω μεγάλα ερευνητικά κέντρα όπως το ESRF, το CERN αλλά και να επισκεφτώ την έδρα του ΟΗΕ. Όλα αυτά, υπό άλλες συνθήκες, δεν θα μπορούσα να τα γνωρίσω. Συγκεκριμένα μου δόθηκε η ευκαιρία να ενημερωθώ για τα πειράματα που διεξάγονται σε αυτά τα ερευνητικά κέντρα. Επίσης, πέρα από αυτές της επισκέψεις, γνωρίσαμε τις εντυπωσιακές πόλεις της Ελβετίας αλλά και της Γαλλίας για τις οποίες μάθαμε πολλές πληροφορίες.

Γενικά αυτή η εκπαιδευτική επίσκεψη ήταν υπέροχη και αισθάνομαι πολύ τυχερή που κατάφερα να είμαι εκεί.

Παπαματθαίου Αγγελική Β3

Για το ταξίδι αυτό, πρώτη φορά άκουσα στην έκτη δημοτικού από τον δάσκαλό μας της φυσικής, ο οποίος μας είπε ότι τα παιδιά του Λυκείου επισκέπτονται ένα ερευνητικό κέντρο στην Ελβετία, το CERN. Τον Σεπτέμβριο οι καθηγητές μας, μάς ενημέρωσαν ότι ήρθε και η δική μας σειρά να κάνουμε αυτό το πολυπόθητο ταξίδι τον Μάρτιο. Η χαρά και η ανυπομονησία όλων μας ήταν μεγάλη, ειδικά όταν πληροφορηθήκαμε ότι θα συμμετέχουμε στην ομάδα που θα επισκεφτεί το CERN. Οι μήνες πέρασαν. Η Τρίτη, 7 Μαρτίου 2023, που θα αναχωρούσαμε, ήρθε πολύ σύντομα.
Το πρόγραμμα του ταξιδιού περιλάμβανε εκπαιδευτική επίσκεψη στο ESRF, στο CERN και στον ΟΗΕ. Μεταξύ άλλων επισκεφτήκαμε την πόλη της Λουκέρνης, της Βέρνης και της Γενεύης.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα επικεντρωνόταν κυρίως στην επιστήμη της Φυσικής στην οποία εμβαθύναμε μετά την ξενάγησή μας στο CERN και στο ESRF.
Ύστερα από αυτό το ταξίδι νιώθω «πλουσιότερη» σε εμπειρίες και γνώσεις, καθώς είδα και έμαθα πράγματα τα οποία έχουν συμβάλλει στην εξήγηση της δημιουργίας και θεμελίωσης του κόσμου. Οι συνοδοί καθηγητές μας, μάς εξηγούσαν ό,τι δεν μπορούσαμε να αντιληφθούμε και έδιναν περαιτέρω διευκρινίσεις.
Ήταν ένα ταξίδι ζωής, το οποίο μόνο το σχολείο θα μπορούσε να μου προσφέρει. Το γεγονός ότι ήμασταν μαθητές και από τα τέσσερα τμήματα της Β΄ λυκείου ήταν πολύ θετικό, καθώς γνωριστήκαμε καλύτερα με τους συμμαθητές μας των άλλων τμημάτων που συμμετείχαν στην εκπαιδευτική επίσκεψη και δημιουργήσαμε νέες φιλίες.
Δεν θα ξεχάσω ποτέ την εκπαιδευτική αυτήν επίσκεψη και πάντα θα την νοσταλγώ.

Ήταν πέντε μέρες βγαλμένες από τις σελίδες ενός βιβλίου, πέντε μέρες από τις πιο όμορφες που έχω ζήσει.

Μπαρμπαγιάννη Δήμητρα Β3

Ήμουν μόλις 11 χρόνων όταν για πρώτη φορά άκουσα για το πολυσυζητημένο αυτό ταξίδι στην Ελβετία. Ξαδέρφια μου, που φοίτησαν στο Αρσάκειο Ψυχικού, αλλά και άλλοι φίλοι μου που κατάφεραν να πάνε στο CERN με το σχολείο αυτό, μου έλεγαν πόσο καταπληκτικό ταξίδι ήταν και πόσο τυχεροί ένιωθαν που είχαν καταφέρει να ζήσουν αυτήν την περιπέτεια. Παρόλα αυτά και για να είμαι ειλικρινής ποτέ δεν κατάλαβα γιατί είχαν ενθουσιαστεί τόσο με την συγκεκριμένη εκδρομή μέχρις ότου ήρθε η σειρά μου να την κάνω. Το ταξίδι αυτό «βρίσκεται» ανάμενα σε μια απογείωση και μια προσγείωση. Μια προσγείωση που είμαι σίγουρη κανένας από εμάς τους μαθητές δεν θέλαμε να γίνει. Από την πρώτη στιγμή που φτάσαμε στην Ζυρίχη ένιωθα πως ήξερα τον λόγο που θα μπορούσε αυτό το ταξίδι να με ενθουσιάσει τόσο.
Στο καθαρά εκπαιδευτικό κομμάτι ομολογώ έμεινα άφωνη. Ήταν σαν να πήγαινα γυμνάσιο έχοντας καθηγητή τον Νεύτωνα. Οι γνώσεις και εικόνες που αποκόμισα, κυρίως από τα δυο ερευνητικά κέντρα που επισκεφτήκαμε, πιστεύω θα με συνοδεύουν σε όλη μου την ζωή. Μάλιστα έχω και συμμαθητές που μετά από αυτό το ταξίδι αναθεώρησαν τις επαγγελματικές προτιμήσεις τους. Επιπλέον, εξεπλάγην με το γεγονός ότι παρόλο που ο κ. Κουρής είχε συνοδέψει 15 φορές τμήματα της 2ας λυκείου στο CERN, ήταν η δικιά μας γενιά με την οποία επισκέφτηκε τον μεγάλο επιταχυντή (πρόγραμμα CMS). Ήταν τιμητικό για εμάς.
Τέλος, πιστεύω πως πέρα από τις επισκέψεις μας σε χώρους μεγάλης σημασίας για την ανθρωπότητα, η εκδρομή αυτή, και σε μια χώρα όπως η Ελβετία, με βελτίωσε και σε προσωπικό επίπεδο καθώς ήμουν απόλυτα υπεύθυνη του εαυτού μου σε όλη την διάρκεια αυτού.
Tο ταξίδι αυτό θα μου μείνει αξέχαστο. Ακόμα προσπαθώ να καταπολεμήσω την παρόρμηση να γυρίσω μαζί με όλα τα παιδιά και τους συνοδούς μας στην Γενεύη. Ομολογώ θα μου λείψουν τα βράδια στο ξενοδοχείο, οι βόλτες στην πόλη και το «καταπληκτικό» φαγητό.
Πραγματικά σας ευχαριστώ πολύ κ. Κουρή, κ. Μαυροειδή και κ. Μακρυπόδη που πετάξατε μαζί μας! Εύχομαι να περάσατε κι εσείς τόσο καλά όσο εμείς.