Αρσάκεια Ιωαννίνων

Με πρωτοβουλία και φροντίδα τού Δ.Σ. τού Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων τού Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού και με έγκριση τού Συλλόγου Διδασκόντων, ο οργανισμός "Μαθαίνω Διατροφή", το διάστημα μεταξύ 7-9 Μαρτίου και 3 Απριλίου 2023, υλοποίησε δράσεις με τη συμμετοχή μίας παιδαγωγού και μίας διατροφολόγου στα τμήματα και των τριών τάξεων, για μία διδακτική ώρα, παρουσία των διδασκόντων.

Με την παρουσίασης power point και με τη συμμετοχή των μαθητών, οι ομιλήτριες εξήγησαν το Μοντέλο Διαχωρισμού των Υπευθυνοτήτων που συστήνεται από την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία και την Αμερικανική Εταιρεία Διαιτολογίας, σύμφωνα με το οποίο οι γονείς είναι υπεύθυνοι για το είδος τής διατροφής και τον χρόνο και τον τρόπο που προσφέρεται. Τα παιδιά, ωστόσο, παραμένουν υπεύθυνα για το πόσο και εάν θα φάνε από τα φαγητά που ο γονέας βάζει στο τραπέζι.

Απώτερος σκοπός τού μοντέλου αυτού είναι η ενδυνάμωση των παιδιών ως προς τη διαχείριση τής πείνας και τού κορεσμού, κάτι που ερευνητικά αλλά και εμπειρικά δείχνει να διασφαλίζει ταυτόχρονα μια ομαλή σχέση με την τροφή για τον μελλοντικό ενήλικα, αλλά και πολύπλευρη ανάπτυξη τής προσωπικότητας τού παιδιού.

Εν συνεχεία οι μαθητές ήλθαν σε επαφή με την έννοια τής μεσογειακής διατροφής, την εποχικότητα των τροφίμων, αλλά και τη σύσταση ενός πλήρους γεύματος, προϋπόθεση απαραίτητη για να μπορεί κανείς να αυτορυθμιστεί ως προς τις ποσότητες που καταναλώνει.

Ακόμη, οι μαθητές εκπαιδεύτηκαν στην ανάγνωση ετικέτας τροφίμων, προκειμένου, ως έξυπνοι καταναλωτές, να μπορούν να επιλέγουν τις λιγότερο βλαβερές τροφές.

Έγιναν επίσης αναφορές σε θέματα όπως επιλογή άσκησης, χρήση οθόνης, food και body shaming, περιβαλλοντικές συνέπειες των διατροφικών επιλογών κ.ά.

Το σύνολο τής δράσης διαπνεόταν από ανθρωπιστική προσέγγιση τής τροφής και τής διατροφής, που σκοπό έχει την απομάκρυνση των ενοχών, τής πίεσης και τής ντροπής, που συχνά συνοδεύουν θέματα βάρους και σχέσης με το σώμα, προς όφελος τής επίτευξης τού ευ ζην με τρόπο ισορροπημένο ως προς το άτομο αλλά και το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε.