Αρσάκεια Ιωαννίνων

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική εκδρομή στην Ελβετία και τη Γαλλία για τους μαθητές Θετικών Σπουδών τής Β΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού, στις 6 έως 10 Νοεμβρίου 2023, στο πλαίσιο τού προγράμματος CERN 2023. Ένα εκπαιδευτικό ταξίδι πλούσιο σε εμπειρίες ζωής για την  οικοδόμηση γνώσεων, καλλιέργεια δεξιοτήτων και στάσεων προώθησης τής επιστήμης και τού πολιτισμού. 

Βασικοί σταθμοί τού ταξιδιού:

1. η έδρα τού Ο.Η.Ε. (Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών) και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Γενεύη.
2.το ερευνητικό κέντρο ESRF (European Synchrotron Radiation Facility) στη Γκρενόμπλ.
3.το ερευνητικό κέντρο CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire - European Organization for Nuclear Research) στη Γενεύη, στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας.

Οι μαθητές μας επισκέφθηκαν τα δύο αυτά μεγάλα ερευνητικά κέντρα: το CERN στη Γενεύη και το ESRF στη Γκρενόμπλ, παρακολούθησαν διαλέξεις στα Ελληνικά και τα Αγγλικά, ξεναγήθηκαν σε εργαστήρια, συνομίλησαν με ερευνητές, πειραματίστηκαν, επισκέφθηκαν εκθέσεις επιστημονικού ενδιαφέροντος και εξοικειώθηκαν με τον χώρο τής έρευνας και των επιστημών.

Κατά την επίσκεψη στο CERN οι μαθητές επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις τού CCC (CERN Control Centre) και τού πειράματος "ALICE" (A Large Ion Collider Experiment), βιώνοντας τη συναρπαστική εμπειρία που μπορεί να προσφέρει μια επίσκεψη στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό ερευνητικό κέντρο για την πυρηνική ενέργεια...

Κατά την επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Ακτινοβολίας Σύγχροτρον ESRF, στην πόλη Γκρενόμπλ τής Γαλλίας, οι μαθητές μας ενημερώθηκαν για τον τρόπο παραγωγής των ακτίνων Χ και τις εφαρμογές τους τόσο στον τομέα τής Ιατρικής, τού ελέγχου των υλικών αλλά και για τη χρήση τους στη βιομηχανία.

Εκτός από τα ερευνητικά κέντρα, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στην ευρωπαϊκή έδρα των Ηνωμένων Εθνών στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη καθώς και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Γενεύης.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη διήρκεσε πέντε ημέρες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα οι μαθητές μας επισκέφθηκαν και περιηγήθηκαν στις πόλεις Ζυρίχη, Λουκέρνη, Βέρνη και Γενεύη στην Ελβετία, καθώς και τις πόλεις Ιβουάρ, Γκρενόμπλ και Ανεσί στη Γαλλία.

Την εκδρομή οργάνωσε, επιμελήθηκε και συντόνισε η Διευθύντρια  κ. Αμαλία Μαυροειδή σε συνεργασία με τον κ. Γιώργο Κουρή, καθηγητή Φυσικής.
Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγητές κ. Γιώργος Κουρής, Μαρία Δημητροπούλου, Κατερίνα Γλέζου και Κώστας Μαρούλης.