Αρσάκεια Ιωαννίνων

Τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024 μαθητές και μαθήτριες τού Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού είχαν την τύχη να παρευρεθούν σε μια ξεχωριστή συνάντηση. Προσκεκλημένος τού Σχολείου μας ήταν ο καταξιωμένος και πολυβραβευμένος ποιητής Αντώνης Φωστιέρης.

Με τον ποιητή συναντήθηκαν και συνομίλησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Β΄1, Β΄3, Γ΄2 και Γ΄6, οι οποίοι, στο πλαίσιο τού μαθήματος τής Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, είχαν διαβάσει και προσεγγίσει στα τμήματά τους επιλεγμένα, από τις φιλολόγους τους, ποιήματά του. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον φιλόξενο χώρο τής Βιβλιοθήκης των Σχολείων μας, όπου, μάλιστα, προηγουμένως η συντακτική ομάδα τού περιοδικού μας "Ο Ερμής τού Αρσακείου" πήρε συνέντευξη από τον κ. Φωστιέρη.

Ο ποιητής απάντησε σε ποικίλες ερωτήσεις των παιδιών, τόσο γενικού περιεχομένου, όπως αν ένας ποιητής μπορεί σήμερα να βιοποριστεί από την ποίηση ή αν πρέπει η λογοτεχνία να διδάσκεται και να εξετάζεται στο σχολείο, όσο και σε πιο προσωπικές ερωτήσεις, όπως τι σημαίνει για κείνον η ποίηση και πώς εντάσσεται στην καθημερινότητά του, τι ήταν αυτό που τον ώθησε να γράφει ποιήματα σε όλη του τη ζωή, αν ξεχωρίζει κάποιο από αυτά, αλλά, ακόμη, και αν τα ερωτικά του ποιήματα είναι εμπνευσμένα από κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο.
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτησή του ότι η ποίηση τον έφερε σε επαφή με ανθρώπους που διέθεταν μια ιδιαίτερη ποιότητα, ευαισθησίες, γνώσεις, ταλέντα, ενώ ταυτόχρονα ήταν κοινωνικοί και χαριτωμένοι.

Η συνάντηση έκλεισε με την ανάγνωση από τον κ. Φωστιέρη των ποιημάτων του: "Εφ' όλης τής ύλης", "Ανεπίδεκτος απομαθήσεως", " Έτσι κι εμείς", "Δεν", αφήνοντας σε όλους μια γεύσης γνήσιας ποίησης κι ένα αίσθημα πληρότητας και ικανοποίησης...