Αρσάκεια Ιωαννίνων

Για άλλη μια χρονιά, από τις 10-12 Απριλίου 2024, οι αίθουσες τού Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού μεταφέρθηκαν στις πιο μαγευτικές τοποθεσίες τού ελληνικού χάρτη. 

Καλάβρυτα - Αρχαία Ολυμπία - Ανδραβίδα (117η Πτέρυγα Μάχης) - Δημητσάνα και Βυτίνα  ήταν οι σταθμοί που 86 μαθητές και μαθήτριες τής Α΄ τάξης επισκέφθηκαν και χάραξαν στη μνήμη τους με τα πιο ζωηρά χρώματα. Εκεί ήρθαν πιο κοντά με την αρχαία και σύγχρονη ιστορία τού τόπου τους. Με κλειστά βιβλία και ανοιχτά μυαλά...

Στα Καλάβρυτα μεταφέρθηκαν πίσω στον χρόνο, όταν ξεκίναγε από τη μονή Αγίας Λαύρας η Ελληνική Επανάσταση ή όταν οι Γερμανοί προσπάθησαν μάταια να καταστείλουν τον ηρωισμό των Ελλήνων στην Αρχαία Ολυμπία, την κοιτίδα τού ολυμπιακού πνεύματος. Αφού περιηγήθηκαν στο μουσείο και τους υπαίθριους χώρους, οι πιο τολμηροί δεν αντιστάθηκαν σε έναν αγώνα δρόμου μέσα στο αρχαίο στάδιο!
Τέλος, η Δημητσάνα και η Βυτίνα γέμισαν από τα ζωηρά επιφωνήματα τους και τα γάργαρα γέλια τους.

Αντίστοιχα 86 μαθητές και μαθήτριες τής Β΄ τάξης επισκέφθηκαν τις εξής περιοχές: 111η Πτέρυγα Μάχης - Μακρυνίτσα - Πορταριά - Μετέωρα (μονή Μεγάλου Μετεώρου) - Βόλος. Στην 111η Πτέρυγα Μάχης διαπίστωσαν ότι το “Ανδρείας εθέλομεν κινδυνεύειν” (έμβλημα τής βάσης) γίνεται πραγματικότητα και ενιωσαν υπερηφάνεια, τιμή και συγκίνηση για τις γυναίκες και τους άνδρες τής Πολεμικής Αεροπορίας, για όλους εκείνους που καθημερινά δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και διακινδυνεύουν τη ζωή τους για την πατρίδα.

Στο Πήλιο, το μυθικό βουνό των Κενταύρων, και, ειδικότερα, στη Μακρυνίτσα και στην Πορταριά ήρθαν σε επαφή με τη φύση και ένιωσαν πρωτόγνωρα συναισθήματα. Θαύμασαν την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική και τοπία μοναδικού κάλλους. Στη συνέχεια στους ιερούς βράχους των Μετεώρων, τη μοναστική πολιτεία που είναι σήμερα το δεύτερο μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα μετά το Άγιον Όρος, αισθάνθηκαν τη μεγαλοσύνη μιας κοινωνίας υπερκόσμιας, ενός θείου πολιτεύματος και το βάρος μιας πανορθόδοξης κληρονομιάς. Σ' αυτή την προσκυνηματική επίσκεψη στο πέτρινο δάσος των βράχων ένιωσαν την πνοή του παρελθόντος να σμίγει αρμονικά με την αναπνοή τού σήμερα...

Τέλος, επισκέφθηκαν τον Βόλο, τού οποίου ο πλούτος και η μεγάλη του ιστορία αποτυπώνονται στην αρχιτεκτονική δομή τής πόλης, που αποπνέει αρχοντιά. Τα πολλά αρχοντικά, τα δημόσια μέγαρα, τα μουσεία, οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις των αρχών τού 20ού αιώνα και οι ιστορικές εκκλησίες κάνουν την περιήγηση στον Βόλο πραγματικά απολαυστική. Ειδικότερα το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, που επισκέφθηκαν οι μαθητές, είναι ένα από τα παλαιότερα μουσεία τής χώρας και φιλοξενεί αρχαιολογικά ευρήματα από όλη τη Θεσσαλία, από την παλαιολιθική περίοδο έως τα Ρωμαϊκά χρόνια.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι σε αυτές τις επισκέψεις χτίστηκαν φιλίες και σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των μαθητών και των καθηγητών. Οι εμπειρίες, τα αστεία και οι προβληματισμοί που μοιράστηκαν θα αποτελέσουν αυτόν τον σύδεσμο που θα τους ενώνει σε όλη την υπόλοιπη, κοινή σχολική τους πορεία.

Εμείς, οι καθηγητές τους τους ευχόμαστε οι εκπαιδευτικές αυτές επισκέψεις να αποτελέσουν εφόδιο για τις δικές τους μελλοντικές αναμνήσεις.