Αρσάκεια Ιωαννίνων

Στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Γλώσσα και Γραμματική στη σύγχρονη διδακτική πράξη (δευτεροβάθμια εκπαίδευση)», που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού την Τετάρτη 8 και την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2020, οι γλωσσολόγοι κ. Νέλλη Παππά, διευθύντρια τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού, και η κ. Σύλα Κλειδή, φιλόλογος στο Β΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού, πραγματοποίησαν επιμόρφωση.

Την επιμόρφωση παρακολούθησαν την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου οι φιλόλογοι των Αρσακείων Γυμνασίων Ψυχικού και  Εκάλης διά ζώσης, καθώς και οι φιλόλογοι των Αρσακείων Γυμνασίων Πατρών και Ιωαννίνων διαδικτυακά. Την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου την επιμόρφωση παρακολούθησαν διά ζώσης οι φιλόλογοι των Λυκείων Ψυχικού και Εκάλης και διαδικτυακά οι φιλόλογοι των Αρσακείων Λυκείων Πατρών και Ιωαννίνων.

Και τις δύο μέρες χαιρετισμό απηύθυναν στους φιλολόγους διαδικτυακά ο κ. Γκλαβάς, ως εκπρόσωπος τού Δ.Σ. τής Φ.Ε., καθώς και η κ. Επόπτρια των Σχολείων (διά ζώσης).

Η επιμορφωτική ημερίδα ήρθε ως αποτέλεσμα σειράς συναντήσεων με τους φιλολόγους Αρσακείων Γυμνασίων και Λυκείων κατά τα σχολικά έτη 2018-2019 και 2019-2020, όπου οι κ. Παππά και Κλειδή με τη βοήθεια των συντονιστών κ. Αυγουστίνου και Χριστόπουλου είχαν ενημερώσει τους εκπαιδευτικούς για θέματα διδασκαλίας τής γραμματικής και της γλώσσας γενικότερα.

Η επιμόρφωση τού Σεπτεμβρίου περιελάμβανε θεωρητικό μέρος, κατά το οποίο οι επιμορφώτριες εστίασαν σε ποικίλα θέματα σύγχρονης γλωσσικής διδασκαλίας από γλωσσολογική σκοπιά, καθώς και πρακτικό μέρος, κατά το οποίο οι δύο ομιλήτριες επεξεργάστηκαν, από σύγχρονη οπτική, διάφορα λογοτεχνικά και μη λογοτεχνικά κείμενα.

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους φιλολόγους, εκφράστηκαν και απαντήθηκαν απορίες και διατυπώθηκαν θέσεις πάνω σε διάφορες πτυχές τής γλωσσικής διδασκαλίας στο Γυμνάσιο και το Λύκειο.

Στη διάρκεια τής σχολικής χρονιάς θα πραγματοποιηθούν και άλλεςσυναντήσεις των κ. Παππά και Κλειδή με τους φιλολόγους, στο πλαίσιο τού Συντονισμού των φιλολογικών μαθημάτων.