Αρσάκεια Ιωαννίνων

Στο πλαίσιο τού προγράμματος τού Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (ΤΑΓΦ) τού ΕΚΠΑ, οι καθηγήτριες Αγγλικών τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού κ. Παππά Μαρία και Γουλέ Ελένη συνεργάστηκαν ως μέντορες με δύο φοιτήτριες τού 8ου εξαμήνου τής Σχολής.

Η πρακτική  άσκηση φοιτητών και φοιτητριών πραγματοποιήθηκε κατά τους μήνες Μάρτιο - Μάιο 2023 στο πλαίσιο τού μαθήματος επιλογής στο τμήμα τους, «Πρακτική Άσκηση στη Διδασκαλία τής Αγγλικής».

Οι φοιτητές και φοιτήτριες που επιλέγουν το μάθημα αυτό έχουν την υποχρέωση να επισκεφθούν έναν από τους συνεργαζόμενους με το ΤΑΓΦ φορείς, να παρακολουθήσουν και ταυτόχρονα να εκπονήσουν βοηθητικό διδακτικό έργο σε μία ή περισσότερες τάξεις.
Οι καθηγητές/-τριες των συγκεκριμένων τάξεων έχουν το ρόλο τού μέντορα (συμβούλου-εκπαιδευτή/εκπαιδεύτριας), ενώ αντιστοίχως,οι φοιτητές/-τριες συμμετέχουν ενεργά στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Με τη σύμπραξη αυτή το πανεπιστήμιο ανέλαβε το έργο τής εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών Αγγλικής τού Σχολείου μας, που συμμετείχαν, και την ενσωμάτωσή τους στο επίσημο μητρώο μεντόρων τού ΤΑΓΦ (ΕΚΠΑ).
Η εκπαίδευσή τους περιελάμβανε την ολοκλήρωση ενός σύντομου προγράμματος μέσω τής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, τη συμμετοχή τους σε ένα διαδικτυακό σεμινάριο, καθώς και την υποστήριξή τους καθ’ όλη τη διάρκεια τού προγράμματος τής πρακτικής άσκησης από τους διδάσκοντες και διδάσκουσες τού μαθήματος.

Τα οφέλη τής συνεργασίας υπήρξαν πολλαπλά για όλα τα συνεργαζόμενα μέρη.
Οι ασκούμενες εξοικειώθηκαν με την πραγματική τάξη, τις προκλήσεις και τις απαιτήσεις της, ενώ ταυτόχρονα έμαθαν πολλά από τις έμπειρες εκπαιδευτικούς.

Ταυτόχρονα, οι φοιτήτριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να αξιοποιήσουν το εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιούμε στα Σχολεία μας και να εκπαιδευτούν στη μεθοδολογία που ακολουθούμε.
Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να συνεργαστούν εποικοδομητικά με ασκούμενους και να ανταλλάξουν πληροφορίες, γνώσεις και ιδέες με γνώμονα την ενδυνάμωση των φοιτητριών και την ενίσχυση τής εκπαιδευτικής διαδικασίας στο σύνολό της.

image001