Αρσάκεια Ιωαννίνων

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού στο πρόγραμμα «Δεξιότητες Ζωής: Αναπτύσσοντας κοινωνικούς επιχειρηματίες», το οποίο διοργανώθηκε από το Βρετανικό Συμβούλιο.

Στο πρόγραμμα, το οποίο διήρκεσε 6 μήνες, έλαβαν μέρος πάνω από πενήντα εκπαιδευτικά ιδρύματα από όλη τη χώρα (Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Επαγγελματικές Σχολές, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης).

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόγραμμα, επειδή προσφέρει τόσο στους συμμετέχοντες μαθητές όσο και στους εκπαιδευτικούς τη δυνατότητα να οραματιστούν, να αναπτύξουν και να παρουσιάσουν την ιδέα τους για τη δική τους εικονική κοινωνική επιχείρηση.

Κύριο στόχο τού προγράμματος αποτελεί η εξοικείωση των νέων με την έννοια τής κοινωνικής επιχειρηματικότητας και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων εκείνων που χρειάζονται, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, προκειμένου να δημιουργήσουν, να καινοτομήσουν, να ασκήσουν την κριτική τους σκέψη και να συνεργαστούν με σκοπό την επίλυση κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Στον τελικό διαγωνισμό, που διεξήχθη διαδικτυακά την Πέμπτη 27 Μαΐου 2021, με τη συμμετοχή των οκτώ καλύτερων ομάδων, οι μαθήτριες τού Σχολείου Χρυσούλα Παπαδημητρίου, Άννα-Μαρία Μπρεμς, Δήμητρα Νικολάου και Παρασκευή Χριστοπούλου παρουσίασαν την εικονική κοινωνική τους επιχείρηση με τίτλο «MicroΒίωμα».

Πρόκειται για έναν πρωτοποριακό χώρο εστίασης που φιλοδοξεί να προσφέρει στους πελάτες του χειροποίητα και καινοτόμα προβιοτικά προϊόντα, εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία, τα οποία είναι δυσεύρετα στην αγορά. Παράλληλα, θα αποτελεί έναν φιλόξενο χώρο για άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας και τα οποία θα έχουν την ευκαιρία να οργανωθούν σε ομάδες αυτοβοήθειας και να μοιράζονται τα δικά τους «Μικρά Βιώματα».

Τέλος, το "MicroΒίωμα" θα είναι ένας χώρος αναφοράς για άτομα με οικολογική συνείδηση, αφού ένα σημαντικό κομμάτι των αναλώσιμων υλικών και τού εξοπλισμού του θα είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Η καινοτόμος εργασία των μαθητριών τού Σχολείου, οι οποίες ήταν και οι νεαρότερες από όσους συμμετείχαν στον διαγωνισμό, και η εξαιρετική παρουσίασή τους κέρδισαν τα άκρως κολακευτικά σχόλια των κριτών και απέσπασαν ειδική τιμητική μνεία.

Στο project συμμετείχαν και οι μαθήτριες Ναταλία Θεοφανοπούλου, Κατερίνα Κουντουρά, Χριστιάννα Κούτσα, Ναταλία Μαρκοπούλου και Όλγα Μαρούλη.

Υπεύθυνοι καθηγητές για το πρόγραμμα ήταν η καθηγήτρια Βιολογίας κ. Χαρά Ντόβα και o καθηγητής-σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού κ. Παντελής Κατηνιώτης.