Αρσάκεια Ιωαννίνων
Με σύνθημα: «Οι νέοι στο επίκεντρο τού ευρωπαϊκού διαλόγου και τής πράσινης ανάπτυξης» πραγματοποιήθηκαν οι τελικοί πανελλήνιοι ρητορικοί αγώνες τού ευρωπαϊκού προγράμματοςYOULEAD (Youth Leaders Advocates for a Greener Europe). Σε αυτούς συμμετείχαν 65 μαθητές που προκρίθηκαν σε φοιτητικούς αγώνες τής περιφέρειας Κρήτης, Πελοποννήσου και σε τέσσερεις διοργανώσεις τής Αθήνας.



Το αγώνισμα τού «Δημόσιου Διαλόγου» περιελάμβανε μικτές ομάδες μαθητών/-τριών και φοιτητών/-τριών, που προετοιμάστηκαν και συζήτησαν για θέματα σχετικά με το περιβάλλον και τον ρόλο των πολιτών σε μια ευνομούμενη δημοκρατία.

Το Α΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού συμμετείχε με τις μαθήτριες: Καλλίσια Παναγιωτοπούλου και Έλενα Τσόχου, οι οποίες προετοιμάστηκαν εντατικά με τη βοήθεια τής φιλολόγου κ. Ευαγγελίας Λουτριανάκη, η οποία είχε και οργανωτικό ρόλο στη διοργάνωση.

Μετά από δύο γύρους, και έχοντας συμμετάσχει ενεργά τόσο στην προετοιμασία των ομάδων όσο και στη διαδικασία τού αγώνα, ο οποίος περιελάμβανε και έναν ελεύθερο διάλογο, με υψηλές απαιτήσεις ενεργητικής ακρόασης και επιχειρηματολογίας, οι μαθήτριές μας έλαβαν την πολυπόθητη πρόκριση για την 20άδα που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη συγκρότηση ενός μανιφέστου νέων, σχετικού με θέματα που τους αφορούν.

Η Καλλίσια Παναγιωτοπούλου έλαβε μάλιστα την 6η θέση (με διαφορά 1ος μόνο πόντου από τον 5ο συμμετέχοντα), η οποία την καθιστά 1η αναπληρωματική στην ομάδα που θα μεταβεί στις Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο τού 2024, για να παραδώσει το μανιφέστο στους ευρωβουλευτές.
Πρόκειται για μια εμπειρία ζωής, αφού οι μαθήτριες θα συνεργαστούν με νέους και νέες 16-19 ετών και θα ενημερωθούν για πολλά και σημαντικά σύγχρονα θέματα.

Το YOULEAD βασίζεται σε μια συμμετοχική προσέγγιση τοποθετώντας τους νέους και τις νέες στο επίκεντρο. Στόχος τού έργου είναι η ενεργοποίηση των Ευρωπαίων μαθητών και μαθητριών στη δημοκρατική και πολιτική ζωή τής Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω τής μελέτης θεμάτων που σχετίζονται με τις πολιτικές τής ΕΕ, με έμφαση σε θέματα περιβάλλοντος και με όχημα τη μεθοδολογία των αγώνων ρητορικής (debates). Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές και οι μαθήτριες θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις προκειμένου να προτείνουν αποτελεσματικές λύσεις στον τομέα τής κλιματικής κρίσης.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 16-19 ετών από 5 χώρες (Ιταλία, Αυστρία, Ελλάδα, Ουγγαρία και Σλοβενία). Σκοπός είναι να εξελιχθούν αυτοί σε ενεργούς πολίτες συμβάλλοντας στον καθορισμό προτεραιοτήτων που συνδέονται με τη δημοκρατική συμμετοχή και την κλιματική κρίση, οι οποίες στη συνέχεια θα συζητηθούν με εκπροσώπους τής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκίνησε τον Οκτώβριο τού 2022 και θα διαρκέσει ώς τον Μάρτιο τού 2024, με εταίρους τη We World (Ιταλία), τη Hungarian Baptist Aid (Ουγγαρία), τη Slovenian Global Action (Σλοβενία), τη Suedwind (Αυστρία) και την ActionAid (Ελλάδα).