Αρσάκεια Ιωαννίνων

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2023 το Α΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού βραβεύτηκε με Εθνική Ετικέτα Ποιότητας για το ευρωπαϊκό έργο eTwinning "Robotics Tour", το οποίο υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2022-2023.

Στο έργο συμμετείχαν οι μαθητές της Ζώνης Ρομποτικής της Β' τάξης Γυμνασίου με υπεύθυνη καθηγήτρια τη δρα Αικατερίνη Γλέζου. Οι μαθητές συνεργάστηκαν με εκπαιδευτικούς και μαθητές σχολείων από την Ελλάδα, την Κροατία, την Ισπανία, τη Ρουμανία, την Τουρκία, την Ιορδανία και την Τυνησία.

Το έργο eTwinning "Robotics Tour" ίδρυσε και συντόνισε η εκπαιδευτικός Πληροφορικής, Ρομποτικής και Φυσικών Επιστημών δρ Αικατερίνη Γλέζου, σε στενή συνεργασία με τη συνιδρύτρια τού έργου Iva Naranda, εκπαιδευτικό Πληροφορικής στο σχολείο "II. osnovna škola Čakovec", στην πόλη Čakovec τής Κροατίας.

Στο πλαίσιο τού έργου οι μαθητές εισάγονται σταδιακά σε διαφορετικά περιβάλλοντα προγραμματισμού (όπως Scratch, mBlock, tinkercad) και συστήματα εκπαιδευτικής ρομποτικής (όπως Edison, micro:bit, thymio), και μαθαίνουν πώς να κωδικοποιούν, πώς λειτουργούν οι αισθητήρες και οι κινητήρες, πώς να προγραμματίζουν ένα ρομπότ και πώς να αναπτύσσουν στρατηγικές για την επίλυση προβλημάτων και τον σχεδιασμό ψηφιακών τεχνουργημάτων.

Οι μαθητές, μέσα από διάφορες παιγνιώδεις δραστηριότητες, πειραματίστηκαν με σύγχρονα προγραμματιστικά περιβάλλοντα, αξιοποίησαν συστήματα εκπαιδευτικής ρομποτικής, συνεργάστηκαν με τους μαθητές από τα σχολεία-εταίρους για την εξεύρεση λύσεων σε πραγματικά προβλήματα με τη χρήση τής τεχνολογίας, και δημιούργησαν τα δικά τους τεχνουργήματα. Μαθαίνοντας και αναλογιζόμενοι τις προκλήσεις, τις δυνατότητες αλλά και τους κινδύνους τής Τεχνολογίας, καθώς και κανόνες για την ασφαλή χρήση τού διαδικτύου οι μαθητές επεξεργάστηκαν νέες ιδέες για το πώς η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το κοινό καλό και την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων αειφορίας.

Μέσα από αυτήν τη δημιουργική σύμπραξη, απώτερο στόχο τού έργου αποτέλεσε, παράλληλα με την καλλιέργεια των υπολογιστικών δεξιοτήτων και τής υπολογιστικής σκέψης, η ανάδειξη τής σημασίας τής συνεργασίας των λαών, καθώς και τής ανάπτυξης τής επικοινωνίας και τής συνεργασίας μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών από διαφορετικά σχολεία. Η επικοινωνία και οι δράσεις μεταξύ των συνεργαζόμενων σχολείων έγιναν στην αγγλική γλώσσα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο έργο, τις δραστηριότητες και τα έργα των μαθητών μπορείτε να αναζητήσετε εδώ, στον συνεργατικό ιστότοπο εδώ και στο Padlet (Schools Activities - eTwinning project "Robotics Tour") εδώ

Θερμά συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα του έργου, σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο έργο, για την εξαιρετική δουλειά, τη συνεργασία και την επιτυχή ολοκλήρωση των ποικίλων δράσεων!

image001