Αρσάκεια Ιωαννίνων

Για 15η χρονιά διοργανώθηκαν οι Αγώνες Λόγου και Τέχνης (Α.ΛΟ.ΤΕ.) στα Σχολεία τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Με αφορμή το ποίημα τού Ναζίμ Χικμέτ «Η πιο όμορφη θάλασσα», από τη συλλογή «Γράμματα στην αγαπημένη», οι μαθητές κλήθηκαν να δημιουργήσουν έργα και να αποτυπώσουν σε αυτά τα μικρά καθημερινά πράγματα, τις ασήμαντες φαινομενικά λεπτομέρειες που κάνουν τον κόσμο μας ένα γοητευτικό, μαγευτικό και ανεπανάληπτο σύμπαν... Οι μαθητές επιδόθηκαν σε έργα χρωματικής σύνθεσης και σκίτσου, φωτογραφίας και ταινίας μικρού μήκους, ποιήματος και διηγήματος, οργανικής σύνθεσης και μελοποιημένου στίχου. Δείτε την προκήρυξη των αγώνων (εδώ).

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024, στο θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού, πραγματοποιήθηκε η τελετή βράβευσης των έργων των Αγώνων Λόγου και Τέχνης, που διακρίθηκαν από την κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείτο από εξαιρετικούς καλλιτέχνες, δύο σε κάθε κατηγορία. Συγκεκριμένα, για το διήγημα, οι κ. Μαρία Παπαγιάννη και Ελένη Κατσαμά, για την ποίηση, οι κ. Μαρία Τοπάλη και Δανάη Σώζιου, για τα εικαστικά, η κ. Αλίκη Ρήγου και ο κ. Δημήτρης Σκουρογιάννης, για τη φωτογραφία, οι κ. Γκάρος Καλαϊτζιάν και Άγγελος Νικολόπουλος, για την ταινία μικρού μήκους, οι κ. Στέλιος Μωραϊτίδης και Αλέξανδρος Χαντζής και για την οργανική σύνθεση-μελοποιημένο στίχο, οι κ. Μιχάλης Καλογεράκης και Παντελής Καλογεράκης. Την ανάγνωση των βραβευθέντων ποιημάτων και διηγημάτων πραγματοποίησε η ηθοποιός κ. Θάλεια Σταματέλου.

Η τελετή ξεκίνησε με την απονομή των βραβείων στους μαθητές από την κριτική επιτροπή. Στη συνέχεια υπήρξε συζήτηση μεταξύ των κριτών, την οποία συντόνισε ο απόφοιτος τού Β΄ Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού και φοιτητής τής Νομικής Σχολής κ. Πάρις Δόμαλης, και ακολούθησαν ερωτήσεις των παιδιών προς τούς κριτές. Η εκδήλωση έκλεισε μουσικά με τον συνθέτη κ. Μιχάλη Καλογεράκη να ερμηνεύει, ζωντανά στο θέατρο, με την κιθάρα του μελοποιημένη ποίηση.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας καθηγητής Γλωσσολογίας και πρώην Πρύτανης τού Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, η Επόπτρια των Αρσακείων Σχολείων κ. Βασιλική Παπαπέτρου-Μουρσελά, οι Διευθυντές και οι Διευθύντριες των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού και Εκάλης, η Διευθύντρια τού Αρσακείου Γυμνασίου Ιωαννίνων, γονείς και κηδεμόνες και μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν στους Αγώνες Λόγου και Τέχνης.

Το Α΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού συμμετείχε με πολλά έργα σε όλες τις κατηγορίες και απέσπασε διακρίσεις. Συγκεκριμένα, η μαθήτρια Αριάννα Φοινίκη διακρίθηκε με το α΄ βραβείο χρωματικής σύνθεσης (εδώ), ο μαθητής Νικόλαος Εμμανουηλίδης και η μαθήτρια Δάφνη Βλαστάρη απέσπασαν το α΄ βραβείο ταινίας μικρού μήκους (συλλογικό έργο) και η μαθήτρια Αντιγόνη Παπαϊωάννου διακρίθηκε με έπαινο ποίησης. Τα έργα όλων των συμμετεχόντων ήταν αξιόλογα.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που έλαβαν μέρος στους 15ους Αγώνες Λόγου και Τέχνης!