Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023 διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία ο διαγωνισμός ορθογραφίας "Spelling Bee" από το Αγγλικό Τμήμα τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού.

Ο διαγωνισμός αποτελεί την τελευταία φάση τού διαθεματικού πολιτιστικού προγράμματος «Η Συμβολή τής Ελληνικής Γλώσσας στην Αγγλική».

Είχε προηγηθεί διαθεματική διδασκαλία έξι ωρών στα τμήματα τής Α΄ τάξης, με έμφαση στις ιδιομορφίες και "παγίδες" τής ορθογραφίας αγγλικών λέξεων, αλλά και λέξεων που προέρχονται από τα Ελληνικά.

Ο τελικός αγώνας "Spelling Bee" πραγματοποιήθηκε στο θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού με 18 φιναλίστ, που είχαν αναδειχθεί έπειτα από τους προκριματικούς αγώνες τής Παρασκευής 7 Απριλίου και τους ημιτελικούς τής Δευτέρας 24 Απριλίου 2023.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παρουσίαση τής καθηγήτριας Αγγλικών κ. Μαίρης Μαρίν, η οποία είχε και τον γενικό συντονισμό.

Οι μαθητές τού Σχολείου παρακολούθησαν την ιστορία τού διαγωνισμού, καθώς και το ταξίδι των ελληνικών λέξεων προς την ένταξή τους στο αγγλικό λεξιλόγιο από γλωσσολογικής και ιστορικής πλευράς.

Τα παραδείγματα που παρουσιάστηκαν από τις χιλιάδες λέξεις που συναντώνται στα αγγλικά λεξικά ανέδειξαν τη γονιμοποιητική δύναμη τής Ελληνικής.
Το ακροατήριο ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για λέξεις που δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ότι προέρχονται από την Ελληνική και συνειδητοποίησε τη μαγεία τής ετυμολογίας.

Στη συνέχεια οι μαθητές διαγωνίστηκαν σε 2 γύρους ορθογράφησης αγγλικών λέξεων κλιμακούμενης δυσκολίας, ενώ ο τρίτος γύρος περιείχε αποκλειστικά αγγλικές λέξεις με ελληνική ρίζα.
Οι λέξεις εμφανίζονταν στην οθόνη στο τέλος κάθε προσπάθειας.

Πρώτος νικητής αναδείχθηκε ο μαθητής Ιωάννης Λιακόπουλος, ενώ τη δεύτερη θέση κατέκτησε η μαθήτρια Νάντια Λοβέρδου και την τρίτη θέση ο μαθητής Χρήστος Κόλλιας.

Η εναλλαγή των μαθητών και η προσπάθεια συγκέντρωσης ώστε να ακούσουν καλά την προφορά των λέξεων, να θυμηθούν τους κανόνες ορθογραφίες που διδάχθηκαν και να εκφωνήσουν ένα-ένα τα γράμματα προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον στο κοινό, που επικροτούσε όλους τους διαγωνιζόμενους.

Χαρακτηριστική είναι η πρόθεση που εκφράστηκε από πολλούς μαθητές να λάβουν μέρος στον επόμενο διαγωνισμό, καθώς και η συνειδητοποίηση ότι η εν λόγω διαδικασία μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση και τής ελληνικής ορθογραφίας.

Όλοι οι συμμετέχοντες πήραν βεβαίωση συμμετοχής, οι νικητές έλαβαν μπλουζάκια με το λογότυπο τού διαγωνισμού από ένα Λεξικό Αγγλικής Γραμματικής και Ιδιωματισμών, το "The Very Grammar Lexicon" τού καθηγητή και λεξικογράφου κ. Στέλιου Μαρίν, ενώ ο πρώτος νικητής έλαβε και ένα εντυπωσιακό κύπελλο ως αναμνηστικό.

Την ευθύνη για τον σχεδιασμό τού διδακτικού υλικού και την υλοποίηση τού προγράμματος, που θα συνεχιστεί και την επόμενη σχολική χρονιά με νέες δραστηριότητες, είχε η καθηγήτρια Αγγλικών κ. Μαίρη Μαρίν, ΜΑ in Lexicography.

Συνεργάστηκαν οι καθηγήτριες Αγγλικών κ. Εύη Τρούλλου, Εβίτα Παπαστόιτση και Ελένη Τσιτσάνου.