Αρσάκεια Ιωαννίνων

Το Α΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο eTwinning "The Amplified Blue Planet: A Journey in STEM, Earth Observation, Artificial Intelligence and Creative Writing for Environmental Awareness" (ακρωνύμιο έργου: T.A.BL.ET.) το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με άλλα ευρωπαϊκά σχολεία το σχολικό έτος 2023-2024.


Στο έργο συμμετέχουν οι μαθητές της Ζώνης Ρομποτικής της Β΄ τάξης του Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού με υπεύθυνη καθηγήτρια τη δρ Κατερίνα Γλέζου, καθηγήτρια Πληροφορικής, Ρομποτικής και Φυσικών Επιστημών.
Το έργο eTwinning T.A.BL.ET. στοχεύει να εμπλέξει μαθητές και εκπαιδευτικούς σε δραστηριότητες STEM ([Science, Technology, Engineering, Mathematics (Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά)], διαστημικής εκπαίδευσης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
Μέσω της διεθνούς συνεργασίας, της τεχνολογίας αιχμής και της πρακτικής επίλυσης προβλημάτων, οι μαθητές θα εμβαθύνουν σε ζητήματα του πραγματικού κόσμου και θα χρησιμοποιήσουν εργαλεία κωδικοποίησης, ρομποτικής, παρατηρήσεων Γης και τεχνητής νοημοσύνης για να προτείνουν λύσεις.
Το έργο στοχεύει να ενώσει δασκάλους και μαθητές με διαφορετικά υπόβαθρα προκειμένου να συμμετάσχουν σε διεθνείς και παγκόσμιες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, τη χρήση κωδικοποίησης και τεχνολογίας, την αξιοποίηση της δύναμης των παρατηρήσεων της Γης και την ενίσχυση της κατανόησης της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της. Στο πλαίσιο αυτού του έργου, οι μαθητές θα συμμετάσχουν σε ορισμένες διεθνείς εκδηλώσεις και έργα όπως CodeWeek, ESA Challenges, World Space Week, Internet Safety Day, STEM Discovery και τις Παγκόσμιες Ημέρες Δράσης για να τους παρακινήσουν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για την αντιμετώπιση προβλημάτων του πραγματικού κόσμου, την ευαισθητοποίηση σχετικά με το περιβάλλον. Οι Παρατηρήσεις της Γης μπορούν να βοηθήσουν στην παρακολούθηση του πλανήτη μας και στην ανταπόκριση απέναντι στην Κλιματική Αλλαγή. Θα χρησιμοποιήσουν τη Δημιουργική Γραφή για να δημιουργήσουν αφήγηση και να παρουσιάσουν τις λύσεις τους.
Ο πρωταρχικός στόχος του έργου eTwinning είναι να ενδυναμώσει τους μαθητές με τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τη νοοτροπία που χρειάζονται για να υπερβούν την παραδοσιακή και ακαδημαϊκή γνώση και να χρησιμοποιήσουν όπως η κριτική σκέψη, η επίλυση προβλημάτων, η δημιουργικότητα, η συνεργασία, η επικοινωνία και η ψηφιακή αλφαβητισμός για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων στη διασταύρωση της εξερεύνησης του διαστήματος, της προστασίας του περιβάλλοντος και της τεχνολογικής καινοτομίας.
Με τη διασυνοριακή συνεργασία, οι συμμετέχοντες θα:
• Χρησιμοποιήσουν εργαλεία κωδικοποίησης, ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης για να διερευνήσουν σύνθετα προβλήματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, τη βιοποικιλότητα και άλλα, και να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις που ευθυγραμμίζονται με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs).
• Ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία συνεργαζόμενοι με συνομηλίκους από διαφορετικές χώρες, μοιράζοντας ιδέες, προοπτικές και τεχνογνωσία για να εμπλουτίσουν τις λύσεις τους και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους.
• Εφαρμόσουν πρακτικές δεξιότητες STEM σε ζητήματα του πραγματικού κόσμου, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ της θεωρητικής μάθησης και της πρακτικής εφαρμογής.
• Ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος, των παρατηρήσεων της Γης και της υπεύθυνης χρήσης τεχνολογίας μεταξύ των μαθητών και των κοινοτήτων τους.
• Μοιραστούν τα ευρήματά τους και τις λύσεις τους μέσω διαδραστικής αφήγησης, παρουσιάσεων και συμμετοχής σε διεθνείς εκδηλώσεις, ενισχύοντας τον αντίκτυπο της δουλειάς τους.
Στο πλαίσιο αυτού του έργου, οι μαθητές θα αναπτύξουν δεξιότητες κριτικής σκέψης, επίλυσης προβλημάτων και ψηφιακής παιδείας, θα καλλιεργήσουν αποτελεσματική επικοινωνία, θα ενισχύσουν τις ομαδικές και συνεργατικές τους δεξιότητες, θα προωθήσουν τη δια βίου μάθηση και θα εφαρμόσουν την ψηφιακή ιδιότητα του πολίτη.
Συμμετέχοντας στο έργο, οι μαθητές όχι μόνο θα αποκτήσουν τεχνικές, ψηφιακές και προγραμματιστικές δεξιότητες, αλλά θα καλλιεργήσουν επίσης δεξιότητες και ικανότητες που θα τους επιτρέψουν να ευδοκιμήσουν στον δυναμικό και διασυνδεδεμένο κόσμο του 21ου αιώνα. Οι μαθητές θα αναπτύξουν σταδιακά μια σειρά από δεξιότητες και ικανότητες, που κυμαίνονται από ενισχυμένη κριτική σκέψη και ικανότητες επίλυσης προβλημάτων έως δεξιότητες επικοινωνίας και ομαδικής εργασίας. Αυτή η ανάπτυξη θα είναι εμφανής στα έργα που προτείνουν, στις λύσεις που καινοτομούν και στις παρουσιάσεις που δημιουργούν.
Το έργο απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 11-14 ετών. Η επίσημη γλώσσα του έργου είναι η Αγγλική.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο έργο, τις δραστηριότητες και τα έργα των μαθητών μπορείτε να αναζητήσετε εδώ:
The Amplified Blue Planet
The Amplified Blue Planet: τα έργα των μαθητών 

Λίγα λόγια για το eTwinning
Το eTwinning (https://school-education.ec.europa.eu/en/etwinning) αποτελεί την κοινότητα των σχολείων τής Ευρώπης. Το eTwinning είναι μια Eυρωπαϊκή δράση μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές Eυρωπαϊκές χώρες, συνεργάζονται κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη. Η δράση eTwinning δίνει στα σχολεία την ευκαιρία να μάθουν μαζί, να μοιραστούν τις απόψεις τους και να δημιουργήσουν καινούργιες φιλίες.