Αρσάκεια Ιωαννίνων

Στο Α΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού, στο πλαίσιο τής λειτουργίας των Ζωνών Πολιτισμού και Επιστημών «Λέσχη Artemis Mission Β» και «Λέσχη Artemis Mission Γ», οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί κ. Ελευθέριος Πολίτης, φυσικός MSc, για τη Β΄ τάξη και η Διευθύντρια κ. Ευδοκία Πατσιλινάκου, χημικός PhD, για την Γ΄ τάξη, ολοκλήρωσαν τον Δεκέμβριο τού 2023, ειδικά μαθήματα στα παιδιά με επίκεντρο την προσομοίωση τής ατράκτου τού διαστημόπλοιου "Orion" (Ωρίωνα) τής NASA. Αυτή η προσομοίωση αποτελεί τον χώρο όπου οι αστροναύτες διαμένουν στο ταξίδι τους προς τη Σελήνη.

Κατά τη διάρκεια αυτών των μαθημάτων οι μαθητές και οι μαθήτριες ενθουσιάστηκαν, καθώς κατασκεύασαν μια προσομοίωση τής ατράκτου, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα υλικά. Τα υλικά αυτά, όπως το χαρτόνι, τα ψαλίδια, η κόλλα, το σελοτέιπ, η ταινία, ποτήρια πλαστικά και ποτήρια από αφρολέξ, μεταμορφώθηκαν σε άτρακτο και επέτρεψαν στους μαθητές και τις μαθήτριες να δημιουργήσουν μια ακριβή προσομοίωση τού περιβάλλοντός της, προσδίδοντας ρεαλισμό και λειτουργικότητα στις κατασκευές τους.

Επιπλέον, τα παιδιά πρόσθεσαν δύο φιγούρες, που αντιστοιχούν στους αστροναύτες, και τις τοποθέτησαν μέσα στην άτρακτο. Αυτή η λεπτομέρεια ενίσχυσε το μοντέλο τους, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εικόνα τής εμπειρίας που θα ζήσουν οι αστροναύτες στην πραγματική άτρακτο τού διαστημόπλοιου.

Όλο το project συντονίστηκε επιμελώς από τον κ. Ελευθέριο Πολίτη, ο οποίος ανέλαβε τη διδακαλία και την καθοδήγηση των μαθητών και των δύο τάξεων, κατά τη διάρκεια των ειδικών μαθημάτων στο πλαίσιο τού προγράμματος «Artemis Mission». Οι μαθητές υλοποίησαν τις ιδέες τους και δημιούργησαν την προσομοίωση τής άτράκτου χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά και εργαλεία. Οι συμβουλές τού κ. Πολίτη, τέλος, έδωσαν τη δυνατότητα στα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους σε θέματα εφαρμοσμένης επιστήμης και δημιουργικής μηχανικής, ενισχύοντας, έτσι, τα βιώματά τους.