Αρσάκεια Ιωαννίνων

Πόσα από τα αντικείμενα που πετάμε θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα στην καθημερινότητά μας; Με ποιον τρόπο θα μπορούσαμε να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων και παράλληλα να κερδίσουμε χρήματα από την επαναχρησιμοποίηση κάποιων προϊόντων, που θα τα μεταμορφώσουμε με τη φαντασία μας και λίγη προσωπική δημιουργική εργασία;

Ξεκινώντας από αυτά ερωτήματα η Ζώνη Πολιτισμού και Επιστημών «Λέσχη Εθελοντισμού» τής Β΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού, τον Δεκέμβριο τού 2023, διεξήγαγε, αρχικά, σύντομη έρευνα για μια εβδομάδα, με παρατήρηση των κάδων ανακύκλωσης που είναι τοποθετημένοι στις αίθουσες των τάξεων. Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτοί δεν χρησμοποιούνται παντού με τον σωστό τρόπο και γι’ αυτό δημιούργησε ψηφιακά και τοποθέτησε πινακίδες σε κάθε τμήμα, που δείχνουν ποιο υλικό τοποθετείται σε κάθε κάδο.

Στη συνέχεια τα παιδιά συγκέντρωσαν περίπου 120 πλαστικά μπουκάλια από την ανακύκλωση και σχεδίασαν, με τη βοήθεια και των καθηγητριών κ. Ευαγγελίας Λουτριανάκη, φιλολόγου PhD, και τής καθηγήτριας Τεχνολογίας, κ. Ελένης Γαλιάνδρα, έναν κάδο ανακύκλωσης από… πλαστικά μπουκάλια. Η κατασκευή με σύνθημα «Την επόμενη φορά χρησιμοποίησε το παγούρι σου!», προέβαλε το μήνυμα ότι για να σωθεί το περιβάλλον δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε υλικά από πλαστικό.Ο κάδος τοποθετήθηκε σε κεντρικό σημείο τού Σχολείου και η ομάδα θα παρακολουθεί την αξιοποίησή του μέσα στους επόμενους μήνες.

Η δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας που υλοποιείται στο πλαίσιο τού δικτύου σχολείων ASPnet τής UNESCO, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Ευαγγελία Λουτριανάκη.